imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Архивиране и разархивиране на съдържание през macOS


При положение, че използвате вашия Mac сравнително от скоро, вероятно все още нямате представа по какъв начин да архивирате или компресирате файл или няколко такива. Не е нужно да инсталирате никакви допълнителни приложения за целта, нито да извършвате кой знае какви настройки, дори напротив. Всичко става по изключително лесен и автоматичен начин, а при положение, че вече знаете какъв е той, в края на статията ще ви покажем как да персонализирате заложеното приложение Archive Utility.

За да архивирате файл или колекция от такива, преди всичко ще се наложи да ги маркирате и да кликнете с десен бутон върху името на някой от елементите. Остава само да потърсите Compress и името на файла или броя на файловете, да кликнете върху тази възможност и сте готови. Вашият нов архив ще се появи изключително бързо, стига съдържанието, което сте избрали да не е с големи размери, но има и една малка особеност. Ако архивирате един файл, създаденият архив ще се отличава със същото име, докато при повече, заглавието ще бъде Archive.

Разполагате с възможност да промените името на създадения архив по стандартен начин. След това го поставете в желана папка или пък го изпратете на някого и сте готови с тази малка задача, докато при разархивирането, стъпките които трябва да изпълните са още по-лесни. Достатъчно е да отворите архива и да изчакате, докато процесът по разархивиране приключи. Съдържанието ще носи името на източника, а според потребителските настройки на заложеното приложение Archive Utility, след приключване на процеса, архивът може да бъде преместен автоматично в кошчето.

Ако искате да персонализирате Archive Utility, това може да стане по един скрит, но и доста лесен начин. Потърсете името на приложението в Spotlight Search, след това го отворете и изберете Preferences от меню Archive Utility. Пред вас ще се визуализират всички настройки на приложението, като къде да отиват новите архиви, какво да се случва с оригиналните файлове след архивиране, къде да бъдат записани разархивираните файлове, както и какво действие да предприема разработката с вече използвания архив. Изберете тези варианти, които представляват интерес за вас и затворете приложението. Настройките ще се запаметят автоматично.

mbair retina vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.