imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Автоматично освобождаване на памет във вашия Mac


Без значение от размерите на вградена във вашия Mac памет, след определен период от време съществува вероятност тя да се запълни, а за да освободите необходимата ви част от нея ще се наложи да отделите никак не малка част от времето си, но има и една малка особеност. Разполагате с възможност да оставите операционната система да се грижи по автоматичен начин за свободното място във вашето устройство, като за целта ще се наложи да предприемете няколко съвсем лесни настройки.

За да подредите и архивирате вашето macOS съдържание, като снимки, музика, видеа и всякакъв друг вид работни документи определено ще трябва да отделите доста време, а за да избегнете неудобството това да се случи точно когато се нуждаете от свободно място по възможно най-бързия начин, просто трябва да активирате няколко системно заложено възможности. Преди всичко кликнете върху логото на Apple, което стандартно е разположено в горния ляв край на екрана, в отвореното меню изберете About This Mac и преминете към раздел Storage.

Пред вас ще се визуализира цветна скала, която ще ви помогне да разберете колко пространство от вградената памет заема всяка част от съдържанието, с което разполагате, а за да преминете към разширените настройки, чрез които операционната система ще се погрижи по автоматичен начин винаги да разполагате със свободна памет, просто кликнете върху Manage. Останете в раздел Recommendations и преценете кои от изброените възможности отговарят най-точно на вашите нужди и предпочитания.

При положение, че разполагате с доста снимки и видеа, нищо не ви спира да активирате Store in iCloud. Операционната система ще прехвърли това съдържание в облачната услуга, но има и няколко особености. Тази част от него, която сте прегледали скоро или пък често отваряте ще остане на вашия компютър, докато полезната възможност ще се активира по автоматичен начин единствено, когато свободната вградена памет намалее, но нека разгледаме и следващата възможност.

За да изтриете всички iTunes филми и предавания, които сте свалили на вашия Mac и вече сте ги изгледали, просто кликнете върху бутон Optimize, който се намира срещу Optimize Storage, потвърдете вашето действие и сте готови. Вашето кошче може да бъде изчистено отново по автоматичен начин след 30 дни, като за целта ще се наложи да кликнете върху бутон Turn On, който се намира срещу Empty Trash Automatically, а ние ще ви покажем с какво може да ви помогне и последната възможност.

Достатъчно е само да кликнете върху бутон Review Files, точно срещу Reduce Clutter и пред вас ще се визуализират всички обемни файлове, без значение от това дали ги използвате често или пък просто присъстват във вашата памет. Остава да изберете тази част от тях, от която нямате нужда, да я премахнете по стандартен начин и сте готови, а за да се запознаете с всички промени в последната High Sierra версия на macOS, просто посетете тази връзка.

Serdika Bday article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.