imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Bang&Olufsen Beolit 15: тест


Чували сме, че Bang&Olufsen произвеждат слушалки и колони с най-високо качество. Решихме сами да се убедим дали това наистина е така. За целта избрахме да пробваме преносимата колона Beolit 15.

Дълго време чакахме момента, в който ще можем да изпитаме насладата за очите и ушите, която само продуктите на датските специалисти от Bang&Olufsen могат да ни донесат. Скандинавската компания е успяла перфектно да съчетае в своите изделия от най-висок клас звук с професионално качество и минималистичен дизайн, който със сигурност би се харесал на повечето Apple фенове. Решихме да изпробваме точно Beolit 15, защото смятаме, че това е колона, която се различава съществено от останалите на пазара и попада в свой собствен клас. Това не е типичната малка преносима колона като Beoplay A2 или Bose SoundLink Mini II. Последните две са наистина чудесни и едни от най-добрите в своята категория, но Beolit 15 се различава съществено от тях. Докато A2 и SoundLink Mini II (за която между другото, вече ви съобщихме, че попада сред най-желаните коледни подаръци в САЩ), са с тегло от около 1 кг., то Beolit 15 удря 2.7 кг. на кантара, което я доближава повече до Harman/Kardon Onyx. Нека обаче разгледаме тази малко по-мащабна преносима колона отвън и отвътре.

Дизайн

16092084389_f619b8096e_k

Още от пръв поглед, от Beolit 15 лъха на скандинавски перфекционизъм. Винаги казваме, че дизайнът е субективен, но външният вид на тази колона определено ни грабна. Beolit 15 е изработен от доста качествени материали: решетката е от алуминий и се предлага в три цвята – шампанско, полярно синьо и пепел от рози. Дръжката, която може да се маха, пък е от здрава бежова кожа. Тъй като колоната е преносима, материалите, използвани за изработката й, са по-издръжливи в сравнение с тези при колоните за домашна употреба. Това означава, че Beolit 15 няма как да бъде оборудван със страхотния мек, вълнен плат, характерен за B&O Beoplay A6 или Beoplay A9. Все пак, обаче, от километри можем да надушим, че Beolit 15 е премиум клас продукт.

16275905021_14c0470109_k

Горната част на колоната е направена от подсилена пластмаса, облицована с гума, която не събира прах по себе си. Там можем да открием четири бутона: този за включване и изключване, Bluetooth бутона, както и копчетата за контролиране на силата на звука. Просто и ясно. Колоната е с равен “покрив”, върху който можете да оставите своя телефон и дори чаша уиски, без тя да се разлее дори и при по-силните нива на звука.

Дъното на Beolit 15 е от подсилена удароустойчива пластмаса, а четири гумени мини-крачета държат колоната неподвижна, дори и когато сте усилили звука до ламарината.

phpoeatsi

В задната част на колоната има капак, под който се крие захранващият кабел. Там се намира и един mini-USB порт, през който можете да ъпдейтнете своя Beolit 15. Извън това отделение има и USB порт, през който можете да заредите своя смартфон, както 3.5 mm aux вход.  

Качество на звука

16585860450_9bba5e88f9_k

Стигаме и до най-важния показател за една колона – качеството на звука. Нека първо обаче видим какво се крие под капака на Beolit 15: 2 броя 35-ватови клас D усилвателя с върхова мощност 2 х 120 W (по един за басите и високите тонове), 140 мм woofer, два 100 мм пасивни басови радиатора, както и 3 броя 38 мм пищялки. Начинът, по който са разположени тези компоненти дава възможност на звука от колоната да се разпространява във всички посоки. А звукът наистина е впечатляващ за преносима (макар и с по-голям размер) колона. Пробвахме песни от различни музикални жанрове и останахме впечатлени от звученето, особено от басите. Друго нещо, което ни направи впечатление, е, че можем да “набичим” звука на Beolit 15 до неподозирани за преносима колона висоти, запазвайки качественото звучене (естествено, за тази цел и звуковият файл, който слушате, трябва да бъде с добро качество). След кратка справка в интернет установихме, че максималната сила на звука на Beolit 15 е цели 94 децибела, достатъчно да изпълни със звук сравнително голямо помещение, че и да предизвика реакция у съседите.

Свързване

Beolit 15 не използва Wi-Fi, a Bluetooth 4.0 технологията за свързване с вашето устройство, през което да пускате любимата си музика. Колоната може да запомни до 8 потребителя, както и да се контролира от две устройства едновременно. Така няма да е нужно само един от вас да се занимава цяла вечер с избирането на музиката. Свързването с колоната е много лесно – просто трябва да натиснете продължително нейния Bluetooth бутон, след което да я изберете от вашето устройство.

Батерия

Батерията на Beolit 15 издържа до 24 часа възпроизвеждане на музика, което е доста впечатляващо. Колкото по-силна музика слушате, толкова по-кратко ще издържи батерията на вашата колона. Ако батерията тръгне да се изтощава, максималният звук на колоната се намалява, което ви дава минути и дори часове допълнително време на работа.

16577582782_5e89a78599_k

Заключение

Beolit 15 бързо успя да се превърне в една от любимите ни безжични колони. Макар и да се намира на границата на преносимите устройства със своето тегло от 2.7 кг. и размери, които не я правят подходяща за всяка раница, звукът, който вади е достоен за домашна колона. Почти никакво изкривяване, равномерно разпространение във всички посоки, отлични баси и разтърсващ максимален звук – това са част от аудио характеристиките на Beolit 15. Миловидният вид на колоната не дава индикации за скритата в нея мощ, която само чака да натиснете едно копче, за да се разкрие пред вас. Успяхме със собствените си уши да се убедим, че Beolit 15 е Bluetooth колона за аудиофили и всеки лев от нейната висока цена наистина си заслужава.

Screen Shot 2015-11-28 at 10.23.14 AM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.