imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

BeoPlay A1: една спираща дъха Bluetooth колонка


Най-новата Bluetooth колонка на B&O BeoPlay, съчетаваща отличен дизайн с най-доброто възможно качество на звука, вече пристигна. Ние, разбира се, веднага я тествахме и тук ще ви представим резултатите.

Както вече знаете от предишните ни ревюта на Beolit 15, BeoPlay H2 и BeoPlay A6, винаги сме харесвали продуктите на датския бранд. Ето защо нямахме търпение да се докоснем до най-новото им творение – безжичната колонка BeoPlay A1. B&O BeoPlay е дъщерна марка на Bang & Olufsen, а колонките с бранд BeoPlay са продуктите на датчаните, които могат да си позволят дори и обикновените простосмъртни.

a1_3

А1 е най-красивата Bluetooth колонка, която сме виждали досега! Но дали и качеството на звука е също толкова високо? Опаковката е просто перфектна, а веднага щом я отворихме осъзнахме, че пред нас стои един истински премиум продукт. Колонката е страхотна във всяко едно отношение. Това не е просто говорител, натъпкан в пластмасова обвивка, а произведение на изкуството, проектирано и създадено по изключителен начин. Без да преувеличаваме, изкусната изработка на A1 е перфектна – дори по стандартите на Apple. Дупчиците в гладко излетия купол от анодизиран алуминий са направени със същата прецизност, както тези на Apple PowerMac от 2003 г. или MacBook Pro.

a1_5

A1 е налична в сребристо и зелено, а за ревюто пробвахме сребристия вариант, който пасва идеално на нашия MacBook Air. Както можете да видите и на снимките, А1 разполага с малка кожена каишка, с която можете да закачите колоната на стената или на клон на някое дърво. Разбира се, можете и да я махнете, ако не ви е необходима.

a1_4

Формата и функционалността са в пълна хармония. Облата алуминиева решетка е колкото красива, толкова и издръжлива, а заедно с двойно-отлятата полимерна основа, формира здрава защитна обвивка за компонентите отвътре. Студен алуминий. Топъл полимер. Мека кожа. Просто казано, усещането да държиш BeoPlay A1 в ръцете си е невероятно.

Теглото на колоната говори, че за изработката й не е пестено от материал, но, въпреки това, тя не е прекалено тежка. Не бива да се притеснявате къде ще сложите 600-грамовата A1 по време на пътуване, защото тя е толкова компактна, че със сигурност ще намерите място за нея в куфара си.

По средата на корпуса на А1 си дават среща горната алуминиева обвивка и долната меко кадифена полимерна част. Именно тук са скрити бутонът за включване и изключване, този за Bluetooth сдвояване, както и малките, дискретни сигнални LED индикатори. Близо до тях се намират и превключвателят за силата на звука, както и микрофонът. Колоната може да се зарежда с USB C кабел, а жакът за зареждане се намира отстрани на A1.

Благодарение на вградения микрофон, можете да използвате BeoPlay като високоговорител за вашия телефон, но силата на тази колона определено не е в това. А1 е най-подходяща за слушане на музика и гледане на видеа. Защо? Защото звукът, който излиза от нея, е просто разтърсващ!

a1_9

“Всяка драскотина разказва история. Устойчива на капки и прах, BeoPlay A1 е създадена така, че да може да понесе не малко “натъртвания” и “ожулвания”, предпазвайки деликатните вътрешни компоненти. Колкото повече я носите със себе си, толкова повече истории може да разкаже тя.”

Bluetooth сдвояването отнема само няколко секунди. След като задържите Bluetooth бутона за няколко секунди, вашият телефон, iPad или лаптоп ще се свърже с A1 само след миг, така че веднага да можете да се насладите на музиката или видеата, които харесвате.

a1_2

Още след първите звуци, които се понесоха във въздуха от A1, вече знаехме: BeoPlay са извоювали победа в класа на малкия размер премиум аудио колони. Случи се същото нещо, познато ни от останалите колони на BeoPlay, които сме пробвали. Когато продуктът стигна до нашите ръце имахме известна представа за неговите качества, но при първите звуци, които той произведе, нашите очаквания бяха надминати двойно. Важно е да отбележим, че тези спийкъри не могат да бъдат сравнявани със сериозните Hi-Fi системи, а трябва винаги да бъдат оценявани като представители на собствения си продуктов сегмент. Измежду всички малки преносими колони, тази без съмнение е най-добрата, която сме чували. Както и най-красивата, както отбелязахме по-рано.

Мощта на BeoPlay A1 далеч надхвърля размерите и теглото на колоната, а True 360 технологията осигурява равномерното разпръскване на звуковите вълни където и да поставите спийкъра. А с върхова мощност от 2х140 W определено не е необходимо да се скупчвате около колоната, за да се насладите максимално на любимата си музика.

a1_8

Малкият овал А1 вади баси, които не съответстват на размерите му, а средните и високите тонове също са не по-малко впечатляващи. Когато обаче “набичите волумето на мах”, си проличават някои недостатъци, произтичащи от малките размери на A1 – все пак тази колона не е предназначена за домашно парти и трудно би могла да се доближи до специалиста в това отношение – BeoPlay A6. При нормални нива на звука, А1 предлага перфектен звуков баланс и е подходяща за употреба както на пейката в градинката, така и в офиса, на вилата или в хотелската стая.

А1 може да ви бъде полезна и вкъщи, както сами установихме. Въпреки, че 12.9-инчовият iPad Pro, който ползваме, сам по себе си вади много добър звук, А1 придава съвсем друго измерение на гледането на видеа и слушането на музика от таблета. Освен това, можехме да излизаме на балкона за по цигара с музикален акомпанимент, без да се налага да носим своя доста обемист iPad или да надуваме А6-ицата в хола, навличайки си гнева на съседите.

Тайната на изкуството да извлечеш най-добрия звук от по-малък продукт, се крие в съвместната работа на дизайнери и инженери. С Beoplay A1 това сътрудничество е пренесено на едно изцяло ново ниво.

a1_6

Изкуството да извлечеш най-силния звук от малък продукт се крие в сътрудничеството между дизайнер и техник. Beoplay A1 разкрива едно ново равнище при това сътрудничество:

  1. Всички драйвъри, усилватели и колонки са създадени и измислени да ви осигурят най-добро аудио представяне в тази категория. С диапазон от 60 до 24 000 херца и мощност от 2х140 вата, Beoplay A1 ви предлага звук, който надхвърля скромните му размери.
  2. Басът на Beoplay A1 идва със сила, която не бихте очаквали от нещо толкова малко. Снабдена с нов субуфер с алуминиево ядро, мощна магнитна система и майсторски усилватели, колонката изкарва бас с характер и размах – дори на ниски честоти като 60 херца, например.

При BeoPlay A1 всички стилове музика, които пробвахме, звучаха еднакво добре. Започвайки от хитови хаус миксове, преминахме през класически рок, джаз, поп и RnB. От AC/DC и Мерилин Менсън, през Нора Джоунс и Франк Синатра, до Криско и Гери-Никол, качеството е наистина впечатляващо. Важно е да отбележим, че продължителното слушане на музика не се превърна в натоварващо изживяване, какъвто е случаят при повечето колони с този размер.

a1_7

Тъй като A1 е преносима колона, от изключителна важност е животът на батерията й. От BeoPlay обещават 24 часа, а ние сме сигурни, че този показател не е преувеличен. Използваме A1 всяка сутрин и вечер в продължение на 3 дена, а все още не сме получили уведомление, че е време да я заредим. Това означава, че можем да вземем A1 на плажа или за уикенд на вилата без да се притесняваме, че в най-важния момент батерията ще ни предаде. Като стана дума за плаж, A1 е устойчива на напръскване, така че, случайно попаднали върху корпуса й пръски от вълните, не бива да ви тревожат.

А1 бързо успя да се превърне в любимата ни преносима колона. Качеството на звука при нормални нива на звука е съпоставимо с това, което по-големи колони като BeoPlay A2 предлагат, а цената е с 300 лв. по-ниска. Да не говорим, че външният вид на A1 лично на нас ни допада повече от този на големия “братовчед”, както и на която и да било друга малка преносима колона. A1 изпреварва с лекота конкуренцията, предлагайки страхотно качество на звука в съчетание с 24 часа живот на батерията, устойчив на напръскване корпус и страхотен дизайн. Ако сте решили да се сдобиете с наистина добра малка преносима колона, определено си заслужава да се спрете именно на А1. Нашата оценка е недвусмислена – можем да опишем BeoPlay A1 с една дума – удивителна. BeoPlay A1 е налична за проба и закупуване в магазини iStyle, както и онлайн от долния линк. Наистина си заслужава да я чуете!Screen Shot 2016-06-05 at 10.24.06 AM

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.