encryption-titkositas-usa-cover-746x419

Битката между ФБР и Apple продължава

#Новини
2016. 04. 22.

Преди няколко дни стана ясно, че ФБР не може да открие нова информация във вече отключения iPhone 5c от Сан Бернардино, за което може да видите повече подробности в предната ни статия по темата, като натиснете тук. Институцията приема за голям успех отключването на устройството без помощта на Apple.

Въпреки липсата на подробна информация в отключения телефон, ФБР получава достатъчно данни, за да направи заключение, че терористът Сайед Фарук и съпругата му са действали абсолютно самостоятелно. За това разбрахме и от CNN в съобщение от преди няколко дни – притеснението относно 18-минутната пауза, в която ФБР предполагаше, че терористът може да е осъществил контакт с трето лице, е неоснователно.

На 19 април ФБР и Apple отново се явиха пред конгреса, за да “обсъждат” за пореден път темата, свързана с криптирането. Вижте видео записа от заседанието:

За отключването на iPhone-а от Сан Бернардино са изразходвани ресурси, равняващи се на над 1 300 000 долара или, както директорът на FBI – Джеймс Коми заяви пред Ройтерс, че “платената сума надвишава общата заплата, която ще получа в следващите 7 години и четири месеца, като директор на ФБР”. Колкото и големи да са отделените ресурси, определено се отплатиха, като благодарение на тях паднаха част от предварителните подозрения.

Chip-A9X-iPad-Pro

Отключеното устройство е достатъчно доказателство, че по време на паузата не е осъществен контакт, както през стандартните комуникационни мрежи, така и през криптирана връзка, което ФБР смята за изключително ценна информация.

Въпреки, че бюрото не успява да намери допълнителна информация в отключения iPhone 5c, опитите да разбере какво точно е правил Фарук в 18-минутната пауза продължават.

Източник: 9to5mac

Добави коментар