imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Четвъртото поредно рекордно тримесечие за Apple


За да не стане грешка, трябва да знаете, че четвъртото фискално тримесечие отговаря на третото календарно, което обхваща периода от началото на юли месец до края на септември. В рамките на този интервал Apple може да се похвали с приходи от 62.9 милиарда долара или с 10.3 милиарда повече, спрямо точно този период на 2017-та година, а ние отправяме поглед към обявените финансови резултати.

Компанията достига до нетна печалба от 11.5 милиарда долара за отчетния период, което е с 0.8 милиарда повече в сравнение с четвъртото фискално тримесечие на 2017-та година.

Всички акционери ще получат своя тримесечен дивидент на 15 ноември. Неговата стойност се равнява на 0.73 долара за акция, спрямо около 0.63 долара за Q4 на 2017 година, а ние традиционно преминаваме към Тим Кук и неговото официално съобщение:

Горди сме да ви запознаем с нашето четвърто тримесечие, което както предишните три, отново отбелязва ръст и то двуцифрен. Приходите, точно както през предното фискално тримесечие, отново достигат до рекорден резултат, за което помага силното iPhone търсене. Приходите от нашите услуги също не остават на заден план.


През четвъртото фискално тримесечие на 2018 година, компанията достига до 46.9 милиона продадени iPhone-а или с 0.2 милиона повече спрямо Q4 на 2017 година. Продажбите на Mac намаляват от 5.4 на 5.3 милиона за отчетния период, което се отнася и за тези на iPad, които падат от 10.3 на 9.7 милиона продадени устройства. Ето и графиките на Macstories за отделните продукти:


Прави впечатление сериозният ръст в категория „други продукти“, където попадат Beats, Apple Watch, Apple TV, AirPods и останалите аксесоари на компанията. Нека видим обаче и географското разпределение на пазара на Apple за последното тримесечие. Тук за пореден път Америка запазва водещата си роля, следвана от Европа и Китай.


Припомняме ви, че през четвъртото календарно тримесечие на 2017 година Apple реализира приходи от 88.3 милиона долара, докато очакваните за следващото тримесечие на тази година попадат в рамките на между 90 и 98 милиона долара.

Друг основен момент, който трябва да отбележим е изявлението на финансовия директор Лука Маестри, който съобщи, че от следващото тримесечие Apple няма да обявява продадените бройки от всяка категория. Официалната причина за това са големите различия в самите категории продукти – да речем, между един брой Mac mini и един брой iMac Pro. Същото се отнася и за ценовите различия между iPhone поколенията на пазара. Друг аргумент, който Маестри изтъкна, е фактът, че инвеститорите се интересуват от печалбата, а не от продадените бройки. Освен това, конкурентите също не обявяват толкова подробно какво точно са продали.

Пазарът не реагира особено добре, въпреки рекордното тримесечие, като акциите на Apple (AAPL) понижиха стойността си от 222 на 206 долара час след изказването на Маестри.

Източник: MacStories

MBAir 1850 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.