imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Дали Apple ще ни изненада със сгъваемо iPhone поколение


Точно както прогнозирахме, страхотната TrueDepth камера, която може да разпознае вашето лице по един изключително точен и бърз начин намери своето място и във всяко едно от представените през септември месец на миналата година iPhone поколения. Според повечето анализатори, през следващите около две години иновативната технология може да достигне дори и до конкурентните на Apple устройства. Това обаче едва ли ще разтърси пазара на мобилни устройства по този начин, по който го направи първият iPhone.

През последните десетина години технологиите напреднаха доста сериозно, но едно нещо остана без никаква промяна. Към днешна дата, всеки смартфон, независимо от своя производител е базиран точно на тази промяна, с която дебютира първото поколение iPhone – чувствителен на допир екран върху горната страна на устройството. Точно тук се крие и голямата амбиция не само на Apple, но и на всеки друг конкурентен производител – да ни запознае с предложение, което е базирано на изцяло различен начин на работа. Е, това вече се случи. Сгъваемите смартфони започнаха да се появят, което поставя на дневен ред и въпроса дали Apple ще се присъедини към тази продуктова линия.

Мобилните устройства стават все по-мощни, възможностите им все по-сериозни, вградените камери се отличават като достойни заместители не само на любителската фото техника, но пазарът се нуждае от кардинална промяна. Вероятно сгъваемото поколение ще бъде точно тази новост, която може да остави познатите ни към днешна дата смартфони в миналото, а ние знаем, че инженерите от Apple вече разработват подобно предложение в партньорство с LG, за което свидетелства и една доста интересна патентна заявка на Apple от преди повече от година.

Дисплеят може да съдържа в себе си масив от LCD пиксели, както и такива от електрофоретични, органични светлинно излъчващи диоди, кристални полупроводникови светодиоди или масив от пиксели, базирани на други, неизброени технологии.

Решенията, които може да предложи пластичната технология са доста разнообразни. През последните две години LG представи няколко прототипа, като вариант, наподобяващ книга, който може да се сгъне по стандартен начин на две части и такъв, който може да навиете под формата на вестник. Според патентната заявка на Apple, очакваното устройство може да има гъвкава част, да се сгъне около своята ос или просто да се затвори, примерно като някое списание, а ние имаме една добра новина. Съвсем скоро се появи и още един, свързан с темата патент на Apple.

Реално погледнато, сгъваемите поколения смартфони вече започнаха да се появяват на пазара, за което свидетелства не само Galaxy Fold на Samsung, но и представената Mate X разработка на Huawei преди няколко дни, а това ни навежда само на една мисъл. Вероятно компанията от Купертино няма да остане по-назад, макар и да има няколко тънки момента. Все още не знаем не само колко функционални са любопитните предложения, но и по какъв начин технологичните гиганти са решили въпроса с необходимия доста по-сериозен капацитет на вградените батерии, но нека да се върнем към интересния доклад на Bank of America, който застава плътно зад появата на Foldable iPhone.

Според Wamsi Mohan, сгъваемият iPhone ще се появи в рамките на следващата година. Към днешна дата няма как да знаем с какви размери ще се отличава разработката, но вероятно в разтворен вариант устройството ще достигне до диагонал на екрана от приблизително 10 инча, което означава само едно. Прогнозираното сгъваемо поколение iPhone ще бъде функционално точно колкото актуалните към днешна дата таблети. Очакваните след две години таблети пък ще се отличават с почти двойно по-малък външен размер на корпуса, при идентичен диагонал на екрана с този на настоящите или просто двете категории устройства ще се обединят в един сгъваем вариант.

iPhone XR цена article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.