imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Всяка изговорена дума може да бъде записана като текст в OS X


Преди няколко дни ви запознахме с лесната за изпълнение функция Text to Speech, която позволява да преобразувате избран текст в аудио файл. Днес ще ви запознаем с още една интересна възможност, наречена “Dictation”, която преобразува всяка изговорена дума в текст.

Въпреки, че по подразбиране функцията “Dictation” се стартира, като натиснете два пъти бутон “fn”, съществува и възможност да започнете диктовка, като изговорите предварително зададена дума, която OS X ще разпознае. Вижте видео инструкциите и прилежащото описание как да направите настройката в няколко бързи и лесни стъпки.

Преди всичко трябва да отворите “System Preferences” и да навигирате до “Dictation & Speech”. В отворения прозорец отправете поглед към полето “Dictation:”, където изберете радио бутон “On”, а в отворения диалогов прозорец потвърдете включването на функцията, като натиснете върху “Enable Dictation”. Както виждате, вече имате възможност да маркирате с отметка “Use Enhanced Dictation”, което е задължително условие за изпълнението на следващите стъпки.

Трябва да знаете, че с маркирането на “Use Enhanced Dictation” ще се извърши автоматично сваляне на 1,2 GB информация, което ще ви позволи употребата на функцията дори, когато вашето OS X устройство не е свързано с интернет.

Видео инструкциите, може да видите тук:

В следващата стъпка трябва отново да отворите “System Preferences”, но този път навигирайте до “Accessibility”, а в лявата колонка на отворения прозорец натиснете върху “Dictation”. За да изберете дума, с която да активирате “Dictation”, просто маркирайте с отметка “Enable the dictation keyword phrase:” и въведете желаната от вас дума в полето точно под опцията, където ще видите въведената по подразбиране ключова дума “Computer”.

Това е всичко, вече имате възможност да стартирате диктовка, като изговорите ключовата дума, придружена със “Start Dictation”, а за да спрете функцията единственото нещо, което трябва да направите, е да изговорите отново ключовата дума, но този път последвана от “Stop Dictation”.

Благодарение на лесната за изпълнение функция, имате възможност да се насладите на въвеждането на текст без използването на клавиатура, както и да спестите малко време. “Dictation” може да бъде полезен и на хората със специални нужди, за които компанията от Купертино не спира да разработва различни приложения, с които да улесни ежедневието им.

Съвсем тематично, искаме отново да ви припомним няколко публикации в блога, с които ви запознахме с различни разработки на Apple в помощ на хората със специални нужди. В статията ни от преди месец можете да си припомните  двете емоционални видеа за тийнеджър, страдащ от аутизъм, който благодарение на своя iPad общува със света и близките си. Не по-малко полезна е и функцията на Apple Watch в помощ на хората с увреден слух, за която ви разказахме миналата година 

Източник: 9to5mac

iPhone 8 buy back article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.