imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Ето и първите бети на очакваните операционни системи на Apple


WWDC 2019 стартира преди броени часове или снощи в 20:00 ч. наше време в McEnery Convention Center в Сан Хосе. Технологичното мероприятие на Apple ще продължи точно пет дни – до края на работната седмица, но по всичко изглежда, че най-интересната част или поне за потребителите вече е приключила. Компанията представи първите тестови варианти на новите версии на своите операционни системи, а ние ще ви покажем с какви промени се отличават разработките.

През последните месеци разгледахме доста концептуални варианти на очакваните през тази есен iOS 13 и macOS 10.15. Промените в тях бяха базирани на непотвърдена информация, идваща от различни източници, но нещата вече са различни. Аpple представи първите бети на очакваните нови версии на своите сиситеми, а ние имаме още една добра новина. Голяма част от преминте в концептуалните варианти на разработките се припокриват с тези, които ще срещнем в официалните версии на предложенията през септември.

iPad OS

Поредната голяма стъпка на Apple в позиционирането на iPad Pro като алтернатива на мощен настолен компютър. Таблетите на Apple съвсем скоро ще разполагат с нова и изцяло независима от iOS операционна система (нещо, което трябваше да се случи преди доста време).

Не очаквайте кой знае колко сериозни визуални промени. Усещането не е изцяло променено, но за сметка на това, предложението може да се похвали с доста нови функции и полезни възможности:

 • File management система или вариант да свържете дори външна USB памет, която ще се появи като Drive в заложеното приложение Files. Таблетът ще започне да прилича на вашия настолен или преносим компютър още повече.
 • Латентността на Apple Pencil преминава в ново измерение – от 20ms на 9ms.
 • Възможност да промените размерите на виртуалната клавиатура, дори да я смалите до толкова, че да пишете на нея само с една ръка, като същевременно с това няма да закрива важна част от екрана на устройството.
 • Местенето на курсора, копирането и поставянето на съдържание ще може да стане по един още по-лесен и удобен начин.
 • Вашият iPad, без значение от неговото поколение, ще може да бъде използван и като външен монитор на вашия настолен или преносим Mac.

Огромна иновация или по-скоро промяна в таблетите на Apple, която със сигурност ще засили iPad продажбите на компанията значително.

iOS 13

Ако върнем лентата назад към последната версия на мобилната операционна система, която се отличаваше с доста сериозни технически и визуални промени, това е iOS 11, но има и една малка особеност. Предложението стартира с не малко грешки, които в следващата версия или в iOS 12 бяха изчистени, но вече е време да отправим поглед към iOS 13, която може да се похвали със своята първа бета версия. По всичко изглежда, че разработката ще се отличава с доста по-висока производителност, спрямо своя предшественик, но и с няколко никак не малки промени.

 • Face ID ще реагира или отключва вашето устройство с до 30% по-бързо, спрямо заложената система за лицево разпознаване в iOS 12.
 • Свалянето на приложения от App Store ще става с до 50% по-бързо, спрямо iOS 12.
 • Актуализирането на вече инсталирани приложения ще става с до 60% по-бързо, спрямо iOS 12.
 • Стартирането на вече инсталирани приложения ще става около два пъти по-бързо, спрямо актуалната версия на iOS.

Изглежда, че архитектурата на iOS приложенията ще премине през доста сериозна промяна, която ще окаже огромно отражение върху по-старите iPhone поколения, а размерите на разработките и техните актуализации ще намалеят значително, но нека разгледаме и най-сериозната и определено очаквана промяна:

Dark mode или тъмен режим на темата!

Все още нямаме представа, дали тъмната тема ще може да се активира автоматично, според това, коя част от денонощието е настъпила, но по-важното е, че промяната, с която се отличава актуалната към днешна дата Mojave версия на macOS ще стигне и до мобилната операционна система на Apple през септември месец.

watchOS 6

Макар и елегантната Apple Watch разработква все още да не е достигнала на нашия пазар официално, не трябва да пропускаме и първата бета на новата операционна система, която задвижва умния часовник.

 • Вариант да създадете гласова бележка през заложеното Voice Memos приложение в watchOS 6.
 • До горното заложено приложение, през септември месец ще се появи и още едно ново за операционната система на умния часовник – Calculator.
 • Самостоятелен App Store и вариант да инсталирате приложения директно през Apple Watch.
 • Нови Activity функции, като анализиране на резултати от различни периоди и по-задълбочени данни.
 • Заложеното приложение Noise ще ви позволи да проверите какви са външните децибели около вас, както и ще ви уведоми, ако те са прекалени силни и неподходящи за вашето здраве.

При всичко положения промените в очакваната през септември версия на watchOS ще се харесат на голяма част от потребителите, но идва ред да разгледаме и с какво ще може да се похвали настолната операционна система на Apple.

macOS Catalina

Изглежда, че този път прогнозата на MacRumors не беше кой знае колко достоверна, дори напротив. Името на следващата версия на настолната macOS система е Catalina, но това не е единствената промяна в предложението.

iTunes ще изчезне със следващата версия на macOS!

Едно от най-старите настолни приложения на Apple ще бъде заличено, макар и само привидно. Заложеното iTunes приложение ще бъде разделено на няколко независими една от друга разработки, което реално погледнато трябваше да се случи преди доста време.

 • Apple Music.
 • Apple Podcast.
 • Apple TV.

Ето че всичко ще си дойде на мястото, но ако се чудите какво ще се случи когато свъжете вашия iPhone с Mac, не трябва да се притеснявате. Функциите за актуализиране на устройството или пък създаване на Backup ще преминат от iTunes към заложеното Finder приложение, което може само да ни радва. Тежката iTunes разработка съвсем скоро ще остане в миналото.

За да се възползвате от новата iPad възможност за поставяне на вашия таблет като външен macOS монитор, ще трябва да разполагате с версия на настолната система Catalina, но има и още нещо. Разработката може да бъде не само външен macOS монитор, но и втори такъв, върху който да работите съвсем независимо от този на вашия Mac, но това не е всичко. Възможностите на заложените macOS и iPad приложения ще се изравнят още повече, за което свидетелства и появата на настолната версия на добре познатото ни iOS приложение Screen Time.

Като цяло, промените в очакваните нови версии на операционните системи на Apple са доста сериозни и независими една от друга, а ние имаме още една добра новина. Първите тестови версии за разработчици вече са факт, което означава само едно. Съвсем скоро ще може да разгледаме и малките, но пък доста полезни промени в системите, а ако искате да ги изпробвате още в тестови вариант, трябва да знаете, че първите публични бети на iPad OS, iOS 13, watchOS 6 и macOS Catalina ще се появят по някоя време на месец юли.

Официалните версии на всички представени разработки ще дебютират през септември месец на тази година.

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.