imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ето какъв призив отправи Apple съвсем скоро към FCC


Преди малко повече от година Intel представи своя изцяло нов 5G модем, който може да достигне до завидната скорост от над 5 Gbps. Към днешна дата разработката вече е пусната в произвоство, но нека видим какво става и с отправеното искане от Apple до Federal Communications Commission за експериментален достъп до честотите на новата 5G мрежа. Съвсем очаквано, желаното разрешение от FFC е получено преди повече от половин година, а днес компанията отправя и един интересен призив към Федералната комисия по комуникациите.

Изминаха няколко години от появата на 4G или на един актуален към днешна дата стандарт за пренос на данни. Значителна част от съвременните мобилни устройства разполагат с възможност за връзка към висококачествената мрежа, която не след дълго ще остане в миналото. Вероятно новата 5G мрежа няма да намери място в очакваните iPhone поколения през тази година, но това е съвсем нормално. Apple все още провежда задължителните тестове на високоскоростната мрежа, като за целта ще използва честоти от 28GHz и 39GHz.

Apple се стреми да подобри производителността на клетъчните връзки в Directpath и Multipath среда между предавателите и приемниците. Всеки проведен тест ще ни предостави инженерни данни, свързани с работата на нашите устройства в бъдещите 5G мрежи на мобилните оператори.

Вероятно компанията вече се е справила със своята задача, но това не означава по никакъв начин, че през идната година ще може да се възползваме от високоскоростната 5G мрежа, примерно с iPhone от 2019-та, дори и устройствата да разполагат с вграден модем, който може да изгради желаната връзка. Все пак мобилните оператори трябва да подготвят своите мрежи за по-бързата безжична технология, което според повечето прогнози ще стане около 2020 година и то поетапно, но нека видим и последния призив на Apple към FCC.

Федералната комисия по комуникациите на САЩ не само сертифицира всяко ново мобилно устройство в съответствие със своите изисквания за употреба, но и издава разрешения за позлване на определени честотни диапазони, което може да се превърне в проблем. Към днешна дата честотите между 95GHz и 3000GHz не са лицензирани, което според плановете на FCC скоро ще се промени, но има и една особеност. Този диапазон се използва за провеждане на тестове, а според Apple, неговото лицензиране е в разрез с разработването на всяка иновативна и свързана с комуникациите технология.

Източник: 9to5mac

iPad Pro 99 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.