imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Facebook и Twitter се обявиха в подкрепа на отвореното писмо на Тим Кук


Преди два дена Тим Кук публикува отворено писмо, в което изкритикува остро искането на ФБР Apple да създаде специален „слухтящ“ iOS. Още тогава споменахме, че ходът на главния изпълнителен директор на Купертино ще послужи за блестящ пример в цялата технологична индустрия. Колеги на Тим Кук от различни важни компании вече започнаха да защитават позицията му.

„На страната на Тим Кук и Apple сме изцяло – благодарим му за примера, който ни дава“, туийтна шефът на Twitter Джак Дорси.

В този смисъл се изказа и собственикът на Facebook Марк Цукърбърг, който е още по-словоохотлив.

„Заклеймяваме тероризма и сме солидарни с всички негови жертви. В услугите, които предлагаме, няма място за  тези, които го подкрепят, промотират или планират терористични дейности“, изтъква той. „Несъмнено, оценяваме и трудната, така нужна работа на службите. Но ще продължим да се противопоставяме силно на всякакви изисквания към компаниите да компроментират сигурността си в името на разследвания“.

Тим Кук бе подкрепен от собственика на Twitter.

Използвайки реториката на Тим Кук, Цукърбърг също споменава, че подобни изисквания от ФБР рискуват поставянето на „смразяващ прецедент“.

Някои анализатори сатирично отбелязаха, че ако извършителят на терористичния акт в Сан Бернардино е имал не iPhone 5c, а устройство с Android или Windows, ФБР са щели просто да си вземат информацията без нужда от никаква помощ. Кристофър Бъд от анализаторската агенция в сферата на сигурността Trend Micro отбеляза, че под егидата на Тим Кук „Apple със сигурност е по-напред от конкуренцията си, що се касае до криптиране на личните данни на потребителите“.

iPhone 5c – любимец на Apple феновете преди, а сега – отправната точка на мащабен дебат относно потребителската сигурност.

Междувременно, в дискусиите се намеси и Джон МакАфий, основателят на популярния анти-вирусен софтуер McAfee. Осъждайки постановлението на ФБР, той заяви, че ще предостави екип, който да декриптира информацията в нашумелия iPhone 5c. По този начин ФБР няма да се месят в iOS и делата на Тим Кук.

Леко ексцентричният разработчик доуточни, че екипът му е „специален“ и се състои от хора, с които „ФБР никога не биха помислили да работят“: хора с пънкарски гребени, татуирани лица и дори едно „момче, което не приема да не пуши марихуана, докато работи, и иска поне половин милион долара заплата на година“.

Джон МакАфий в помощ на Тим Кук.

Дебатът около изказването на Тим Кук върви с пълна пара и няма никакво съмнение, че едва ли дискусиите ще затихнат в скоро време. Предвид, че не друго, а сигурността на потребителите на Apple е заложена на карта, едва ли Кук и колегите му ще направят какъвто и да е компромис. Както и е редно, според анализаторите в сферата.

Източници: Apple Insider, CultofMac. Изображения: PocketNow, ABC News.

iPhone X vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.