imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Facebook пуска М за конкурент на Siri и Cortana


От Facebook потвърдиха слуховете, че разработват свой базиран на Messenger дигитален асистент, който ще се различава значително от Siri, Cortana и Google Now.

Софтуерът дебютира под името M и първоначално ще бъде наличен за ограничен брой американски потребители, които да тестват неговите възможности, сред които са: правене на резервация за ресторант, намиране на подарък за рождения ден на някой близък или предлагане и резервиране на почивки.

М може да изпълнява задачи, които не са във възможностите на никой друг дигитален асистент. Това е така, защото за изпълнението им М използва не само изкуствен интелект, но и усилията на реални хора.

– твърди Дейвид Маркъс от Facebook.

снимка: Facebook
снимка: Facebook

Някои дигитални асистенти, като Siri на Apple, Cortana на Microsoft и Google Now, се осланят изцяло на технологията за изпълнението на исканията на своите потребители. Други, като старт-ъпите Magic и Operator или TaskRabbit, използват услугите на реални хора, които да отговарят на писмените искания на клиентите. Тези услуги могат да изпълнят много широк набор от задачи, но са лимитирани откъм броя на клиентските заявки, които могат да обработват. Асистентът на Facebook, M, ще бъде хибрид между двата типа платформи: той ще бъде задвижван от изкуствен интелект, но ще има и група служители на Facebook, които да следят за изпълнението на клиентските заявки.

m-example-02-press-289x563
снимка: Facebook

Целта на Facebook е да превърнат Messenger в първата спирка, откъдето да започваме мобилните си търсения. Доста амбициозна цел, имайки предвид, че мястото на Google като търсачка №1 изглежда бетонирано. От Facebook се хвалят, че за по-малко от две години потребителите на Messenger почти са се утроили, достигайки 700 милиона.

За да ползват новата услуга, потребителите ще натискат специален бутон, намиращ се в долната част на Messenger приложението. За момента М няма да събира данни от социалната мрежа за вашите предпочитания, а само от отговорите на въпросите, които асистентът ви е задавал. Услугата ще бъде безплатна и в последствие ще стане налична за всички потребители на Messenger.

снимка: Facebook
снимка: Facebook

Предстои да разберем кога М ще стане наличен за всички потребители и дали ще успее да се наложи във все по-конкурентния пазар на дигиталните асистенти.

Източник: Wired

MBA vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.