imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Как да редактирате съвкупност от файлове на вашия Mac


Ръчното преименуване може да се превърне в доста труден и досаден процес, особено, когато засяга много файлове. За щастие, “Finder” в OS X на вашия Mac може да ви бъде от голяма помощ при редактиране на имената на съвкупност от файлове.

За да стартирате процеса, е необходимо първо да отворите съответната папка и да изберете файловете, които имат нужда от редактиране. Натиснете върху избраните файлове с десен бутон или просто задръжте “CMD” и натиснете бутона на мишката или тракпада, а в отвореното меню изберете “Rename”.

След като изпълните тези две малки стъпки, ще се отвори нов прозорец “Rename finder items”, в който трябва да обърнете внимание на падащото меню в горната лява част. Тук ще откриете възможност да замените текст, като изберете “Replace text”, да добавите текст, като натиснете върху “Add text”, или да промените формата – от “Format”. Полезно е да знаете, че при желание да добавите текст, имате право на избор дали той да бъде добавен преди или след съществуващото име.

Screen Shot 2016-04-18 at 13.08.12

Функцията “Format” е изключително удобна, особено, когато е необходимо не само да преименувате, но и да подредите еднотипни файлове. Имате възможност да изберете началото на името, което да важи за всички маркирани файлове, като го попълните в полето “Custom format”. Дясната част от името, която ще индивидуализира всеки отделен файл, трябва да изберете от падащото меню “Name format”. Тук имате възможност да добавите цифра, пет цифрен брояч или дата и час, които ще направят всеки маркиран файл, уникален.

За пример вижте видео клипа, на който са демонстрирани всички стъпки:

След като изберете начина, по който желаете да бъдат преименувани вашите файлове, просто натиснете бутона “Rename” и сте готови. Ако не сте доволни от резултата, винаги може да натиснете “CMD + Z”, с което да възстановите предните имена на всички последно редактирани файлове. За да извършите отново редакция, e необходимо да повторите всички описани стъпки.

Ако имате нужда от по-подробно редактиране, винаги може да използвате външни приложения, като “Name Mangler 3” или “Better Rename 9”, но в повечето случаи “Finder” е в състояние да ви помогне с редакцията по един много бърз и лесен начин.

Можете да си припомните някои от другите ни съвети, свързани с Finder, тук. Ако пък смятате, че сте „по-напред с материала“, можете да използвате Automator, чрез който да оптимизирате всекидневната работа с вашия Mac.

Източник: 9to5mac

Beats Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.