imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

iMac единствен „на зелено“ насред сриващата се десктоп индустрия


Безспорно най-широко разпространените продукти на Apple са iPhone и iPad. Но нека не забравяме и iMac, които открай време са еталон за стил и надеждност в сферата на десктоп компютрите. Ако някой се е съмнявал за успеха на iMac, пазарните анализатори от Gartner предлагат интересни статистики за изминалата 2015 г.

Не е тайна, че глобалният пазар на десктоп компютри се смалява с всяка изминала година. Причината за това, естествено, са потребителските вкусове: все повече хора мигрират към лаптопите или мобилни устройства като смартфона и таблета. От Gartner изтъкват, че за четвърта поредна година, десктоп индустрията е „на червено“. Единственият зелен индикатор е Apple с iMac.

Компанията от Купертино се е изкачила до пето място в глобалната класация за продажбен обем. През 2015 са продадени общо 20,7 милиона iMac-а, или 7,2% от общия пазар за десктоп компютри. Дялът на iMac е с 5,8% повече от представянето на Apple десктоп компютрите през 2014 година. Благодарение на този възход, Apple измести Acer Group, които забиват шокираща загуба от -15,3%.

iMac в глобалните класации на PC

„През 2015, девалвацията на местни валути изигра изключително важна роля за пазарните условия“, отбелязва Макико Китагава от Gartner. “Особено голям бе ефектът на девалвацията в Южна Америка и Япония, както и триото от Европа, Африка и Близкия Изток. В САЩ и Азия/Тихоокеанския регион се наблюдават минимален спад“.

iMac е единствения светъл лъч в десктоп индустрията, която отбелязва общ спад с цели 8% за 2015 година. Общият обем на доставени PC е 288,7 милиона, но това е с 25 милиона по-малко десктоп устройства от 2014 година.

iMac десктоп компютър

С най-много продадени десктоп устройства могат да се похвалят от Lenovo (пазарен дял от 19,8%), но дори китайската компания отбелязва 3,1% спад на десктоп продажбите. По всичко личи, че стационарните компютри постепенно се превръщат в предмет от миналото за все повече и повече потребители.

Ако сте любопитни кои са най-интересните продукти от по-старите Apple архиви, вижте нашата носталгична класация по темата. Нека не забравяме и ентусиаста, който реши да превърне своя iMac в не друго, ами…аквариум.

Елегантните iMac са налични и в четирите iStyle магазина в София. Може да станете част от iMac преживяването и закупувайки го онлайн, за Вашето максимално удобство.

iMac от iStyle BG

Източник: Apple Insider ; Изображения: ArsTechnica.co.uk

MBP new article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.