imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Индивидуализиране на приложението Finder в OS X


При положение, че използвате преносим или настолен компютър Apple, ние сме сигурни, че много често ви се налага да достъпите до вградения файлов мениджър, наречен Finder. Приложението е една неразделна и широкоразпространена част от компютърната операционна система OS X, а работата с него е изключително интуитивна.

Вероятно вече знаете, че съществува бърз начин за проверка на размера на желана папка, като просто натиснете с десен бутон върху нея и изберете “Get Info”. Разбира се, съществува и много по-лесен вариант за подобна проверка и то без да се налага описаната процедура.

Съдържанието на основния прозорец на приложението може да бъде индивидуализирано, като само с няколко лесни стъпки, вие имате възможност да добавите допълнителна колона, в която да бъде посочен автоматично размерът на съдържанието на всяка една изброена папка. Кратките видео инструкции, показващи всяка една стъпка, може да видите тук:

Видео кадрите съвсем ясно показват, че за да започнете промяната, просто трябва да отворите приложението Finder, а след това да промените изгледа на съдържанието, като натиснете върху бутон View, който се намира в основното меню, а след това изберете “as List”. Съдържанието вече трябва да е подредено точно така, както е показано на снимката:

finder-show-size-of-folders

При положение, че предната стъпка е спазена, натиснете отново бутон View, но този път изберете “Show View Options”. В отворените настройки ще видите възможност за добавяне на допълнителни колони, като някои от тях са дата на създаване, дата на последна промяна или последно отваряне, както и колона “Size”, която трябва да изберете. Съдържанието ще се визуализира мигновено, срещу всеки един файл вече виждате неговия размер, а за да бъде изчислен размерът на съдържанието на всяка една папка, трябва да маркирате с отметка и функцията “Calculate all sizes”, както е показано по-долу:

show-view-options

Важно е да знаете, че за да може да маркирате последно описана функция, трябва да сте отворили прозорец на приложението Finder, в който присъства поне една папка. При положение, че в съдържанието присъстват единствено файлове, опцията няма да може да бъде маркирана, а за да активирате избраните колони за всички останали прозорци, освен отворената папка, просто натиснете върху бутон “Use as Defaults”.

Това е всичко, съвсем бързо и лесно индивидуализирахте вашето Finder приложение съобразно конкретните нужди, което ще превърне работата с него в още по-приятно занимание.

Припомняме ви, че в очакваната нова версия на компютърната операционна система, macOS Sierra, за която може да разберете повече тук, благодарение на присъствието на Siri, всеки потребител ще има възможност да подрежда, зарежда и търси различно по вид съдържание и папки, единствено чрез гласови команди.

Източник: 9to5mac

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.