imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Инсталация и преинсталация на OS X без инсталационен носител


Въпреки, че процедурата по инсталация или преинсталация на на OS X на вашия преносим или настолен Mac компютър определено се налага много рядко, разработчиците на Apple са предвидили изключително удобна и бърза за целта възможност.

Стъпките, които трябва да предприемете, са изключително опростени, а най-голямото удобство се крие в страхотната възможност инсталацията или съответната преинсталация да бъде извършена изцяло през интернет без никакви допълнителни DVD или USB Flash носители, съдържащи инсталационен вариант на вашата OS X операционна система.

За да започнете процедурата, преди всичко изключете вашето OS X устройство и се уверете, че мястото, на което се намирате, предлага достъп до безжичен интернет, като процедурата може да бъде извършена и през жичен такъв.

recovery_installer_thumb800

При положение, че сте изпълнили горното условие, включете вашето устройство и се пригответе както да натиснете, така и да задържите клавишната комбинация от Command, Option и R, веднага след като чуете традиционния звук, който сигнализира, че вашето OS X устройство е включено. В случай, че се забавите със задържането на клавишната комбинация и логото на Apple вече се е появило на екрана, просто изключете отново вашето устройство и повторете процедурата.

Съвсем скоро на екрана на вашия компютър ще се появи известие, което ще ви позволи както да изберете, така и да се свържете с налична безжична интернет мрежа, но това не е задължително. При положение, че вече сте осъществявали връзка през налична мрежа, вашето устройство ще я разпознае и тази стъпка ще бъде пропусната.

Screen Shot 2016-08-01 at 3.58.03 PM

Когато горните стъпки са изпълнени, на екрана на вашето OS X устройство ще се появи въртящ се глобус, който сигнализира, че желаният Internet Recovery режим се зарежда. Веднага, след като необходимата информация бъде изтеглена, ще видите наподобяващ на OS X Utilities прозорец, който ви позволява както да инсталирате и преинсталирате, така и да възстановите предварително направен от вас Time Machine Backup.

При положение, че желаете да форматирате диска на вашето устройство или по хардуерен начин сте инсталирали друг такъв и се налага да го подготвите за OS X инсталация, в отворения прозорец ще видите и добре познатото приложение Disk Utility, благодарение на което, по съвсем стандартен начин, можете да извършите желаната процедура.

Когато и горните стъпки са изпълнени, просто трябва да изберете дали желаете първоначална инсталация или просто преинсталация на вашата операционна система, а след това да завършите процедурата по съвсем традиционен начин.

yosemite-restart-recovery_mode-reinstall_os_x

Хубаво е да знаете, че Internet Recovery винаги ще ви предлага най-новата версия на компютърната операционна система OS X, а при положение, че вашето устройство не е съвместимо с нея, процедурата няма да бъде позволена, като ще разполагате с достъп единствено да приложението Disk Utility.

Възможно е да попаднете в ситуация, в която желаете да преинсталирате вашата операционна система, която е по-стара версия от предлаганата от Internet Recovery. В този доста често срещан случай, ако завършите процедурата, вашата информация ще бъде запазена, но версията на операционната ви система ще бъде обновена до най-новата.

С очакваната компютърна операционна система macOS Sierra, която вероятно би могла да бъде инсталирана освен със стандартна актуализация през App Store и благодарение на Internet Recovery режим, може да се запознаете, като натиснете тук.

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.