imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Инсталация и преинсталация на OS X без инсталационен носител


Въпреки, че процедурата по инсталация или преинсталация на на OS X на вашия преносим или настолен Mac компютър определено се налага много рядко, разработчиците на Apple са предвидили изключително удобна и бърза за целта възможност.

Стъпките, които трябва да предприемете, са изключително опростени, а най-голямото удобство се крие в страхотната възможност инсталацията или съответната преинсталация да бъде извършена изцяло през интернет без никакви допълнителни DVD или USB Flash носители, съдържащи инсталационен вариант на вашата OS X операционна система.

За да започнете процедурата, преди всичко изключете вашето OS X устройство и се уверете, че мястото, на което се намирате, предлага достъп до безжичен интернет, като процедурата може да бъде извършена и през жичен такъв.

recovery_installer_thumb800

При положение, че сте изпълнили горното условие, включете вашето устройство и се пригответе както да натиснете, така и да задържите клавишната комбинация от Command, Option и R, веднага след като чуете традиционния звук, който сигнализира, че вашето OS X устройство е включено. В случай, че се забавите със задържането на клавишната комбинация и логото на Apple вече се е появило на екрана, просто изключете отново вашето устройство и повторете процедурата.

Съвсем скоро на екрана на вашия компютър ще се появи известие, което ще ви позволи както да изберете, така и да се свържете с налична безжична интернет мрежа, но това не е задължително. При положение, че вече сте осъществявали връзка през налична мрежа, вашето устройство ще я разпознае и тази стъпка ще бъде пропусната.

Screen Shot 2016-08-01 at 3.58.03 PM

Когато горните стъпки са изпълнени, на екрана на вашето OS X устройство ще се появи въртящ се глобус, който сигнализира, че желаният Internet Recovery режим се зарежда. Веднага, след като необходимата информация бъде изтеглена, ще видите наподобяващ на OS X Utilities прозорец, който ви позволява както да инсталирате и преинсталирате, така и да възстановите предварително направен от вас Time Machine Backup.

При положение, че желаете да форматирате диска на вашето устройство или по хардуерен начин сте инсталирали друг такъв и се налага да го подготвите за OS X инсталация, в отворения прозорец ще видите и добре познатото приложение Disk Utility, благодарение на което, по съвсем стандартен начин, можете да извършите желаната процедура.

Когато и горните стъпки са изпълнени, просто трябва да изберете дали желаете първоначална инсталация или просто преинсталация на вашата операционна система, а след това да завършите процедурата по съвсем традиционен начин.

yosemite-restart-recovery_mode-reinstall_os_x

Хубаво е да знаете, че Internet Recovery винаги ще ви предлага най-новата версия на компютърната операционна система OS X, а при положение, че вашето устройство не е съвместимо с нея, процедурата няма да бъде позволена, като ще разполагате с достъп единствено да приложението Disk Utility.

Възможно е да попаднете в ситуация, в която желаете да преинсталирате вашата операционна система, която е по-стара версия от предлаганата от Internet Recovery. В този доста често срещан случай, ако завършите процедурата, вашата информация ще бъде запазена, но версията на операционната ви система ще бъде обновена до най-новата.

С очакваната компютърна операционна система macOS Sierra, която вероятно би могла да бъде инсталирана освен със стандартна актуализация през App Store и благодарение на Internet Recovery режим, може да се запознаете, като натиснете тук.

iPhone 8 article
Apple Inc. (AAPL)

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.