imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Интересните промени във втората тестова версия на macOS Catalina


Вече знаете, че името на следващата версия на настолната macOS система е Catalina, но това не е единствената промяна в разработката. На мястото на заложеното iTunes приложение ще се появят настолните версии на Apple Music, Apple Podcast и Apple TV и не само. Добре познатият ни Dashboard също ще остане в миналото, но нека разгледаме и втората тестова версия на очакваната нова версия на предложението, която се появи преди броени часове.

Ако се притеснявате къде ще отиде полезната iTunes възможност за синхронизация на вашето iOS устройство с Mac, нещата ще стават по един съвсем семпъл и логичен начин. Функциите на заложеното приложение ще бъдат делегирани на Finder, което може само да ни радва. Тежката iTunes разработка съвсем скоро ще остане в миналото. Привидно полезният Dashboard плот също ще изчезне от macOS, но това не е толкова голям проблем. Вероятно и вие не го ползвате кой знае колко често.

За да се възползвате от новата Sidecar възможност за поставяне на вашия iPad като външен macOS монитор, ще трябва да разполагате с версия на системата Catalina, но има и още нещо. Разработката може да бъде не само външен macOS монитор, но и втори такъв, върху който да работите съвсем независимо от този на вашия Mac. Възможностите на заложените macOS и iPad приложения ще се изравнят още повече, за което свидетелства и появата на настолната версия на добре познатото ни iOS приложение Screen Time. Подобно на iOS 13, заедно с версия Catalina ще се запознаете и с настолен вариант на заложеното приложение Find My.

Като цяло, промените в очакваната нова версия на операционната система macOS са доста сериозни, а ние имаме още една добра новина. Заложеното приложение Photos ще може да се похвали с нов интерфейс, който ви позволява да прегледате вашите най-добри снимки, организирани по ден, месец и година и не само. Safari ще се отличава с нов Home раздел, Mail ще разполага с още повече заложени функции, а ако искате да изпробвате Catalina още в тестови вариант, трябва да знаете, че първата публична бета на системата ще се появи по някоя време на месец юли, докато официалната версия на разработката ще дебютира през септември тази година.

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.