imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

iOS 9.3 пристигна, ето и по-интересното за версията

iOS 9.3 е тук! Представяме ви най-важното от ъпдейта


След няколко пуснати бети за iOS 9.3, най-сетне може да се насладим и на официално пуснатата от Apple версия на софтуера. Няма да преувеличаваме като споделим, че iOS 9.3 е един масивен ъпдейт от страна на Купертино, с множество страхотни нововъведения. Нека да погледнем отблизо какво ни предлага той.

iOS 9.3 е третият по-сериозен ъпдейт на iOS 9 операционната система, която дебютира през септември месец 2015 г. Можем да кажем, че Apple ни изненадва повече от приятно тук, включително и що се касае до бетите, които ни заливаха от средата на януари насам.

И все пак – кое е най-вълнуващото при iOS 9.3?

Здравословният нощен режим

Открай време феновете на Apple мечтаеха за нощен режим, който да могат да ползват на своите устройства. Night Shift функцията представлява точно това и се поддържа от iPhone, iPad и iPod Touch устройства – изискването е да имате инсталирана новата версия на iOS.

Потребителите могат да изберат да оставят Night Shift да се активира автоматично (по залез слънце), или да го пуснат собственоръчно през Settings → Display & Brightness.

Night Shift  за iOS 9.3

Целта на функцията е да смекчи вредната синя светлина през вечерните часове, преминавайки към гама от по-топли цветове. С Night Shift ще забележите как дисплея на устройството ви придобива по-жълтеникав оттенък, което предпазва очите ви.

Повече Quick Actions, по-добър 3D Touch

3D Touch функцията може и да не стигна до пресния iPhone SE, но е крайъгълен елемент при iPhone 6s и 6s Plus. iOS 9.3 разширява възможностите на иновацията, представяйки ни нови начини да боравим с нея.

Различни приложения – от Settings, през масивния App Store или iTunes Store, както и Weather и Compass аповете, вече поддържат Quick Actions и различни фрагменти от 3D Touch. От Купертино явно постепенно целят пълното „превземане“ на приложенията от новия метод за работа с тях. Пример за нововъведението е опцията да обновите всичките си приложения в App Store:

iOS 9.3 и 3D Touch

Бетонна сигурност при Notes

Приложението Notes ни е личен любимец, затова се радваме изключително много на това как Apple са се погрижили за него. iOS 9.3 предлага по-интуитивно управление на апа, но най-важна е повишената сигурност на вашите записки. Новата версия ви дава възможността да криптирате всичко, записано в Notes с Touch ID – или специална парола, която да използвате специално за приложението. Интуитивното управление пък включва опция за сортиране на записките по азбучен ред, дата на създаване на текста, или пък дата на неговата промяна.

iOS-9-3-Notes

Бъдещето на образованието: Classroom

Тим Кук и колегите му винаги са били известни с визионерството си, когато става дума за образование. iOS 9.3 сериозно надгражда тази визия, като главен „виновник“ за това е Classroom приложението.

Новата версия прави възможно споделянето на iPad (Shared iPad), особено полезно в академична среда. По този начин учениците могат да се впишат в което и да е от споделените iPad устройства, разполагайки с пълен достъп до всичките си приложения или документи. Алгоритъм запомня мястото, до което са стигнали преди това, без значение дали става дума за един и същ таблет.

iOS 9.3 и образованието

Що се касае до самото Classroom приложение, то е изцяло насочено към преподавателите. С апа те могат да контролират всички налични iPad устройства в класната стая – независимо дали става дума за стартиране на приложения, отваряне на уеб страници или работа с книги и документи. Screen View функцията позволява проверка на дейността на определен ученик в реално време, тъй като педагозите могат да „отворят“ дистанционно всеки таблет. Естествено, учениците ще получават известие, когато тяхното устройство е наблюдавано от учител.

Classroom за iOS 9.3 ни представя и функцията Apple School Manager. Тук педагозите имат възможността да създават подробни курсове и учебни програми, закупуват учебници и приложения и много други дейности, свързани с академичното развитие на подрастващите.

По-личен Apple News и по-функционален Health

Apple News постепенно набира сили и iOS 9.3 се грижи преживяването на потребителите да стане още по-приятно тук. Апът вече идва и в пейзажен режим за iPhone, както и с подобрена For You секция. С други думи, повече предложения, съобразени с вашите предпочитания и интереси по още по-прецизен начин. Новата версия поддържа и смяна на големината на текста за по-лесно четене.

Health апът също отнася повече от приличен ъпдейт. Той вече поддържа интеграцията с Apple Watch, а от Купертино са се погрижили за много подобрения при засичането на данни от приложения на трети страни. Health постепенно се превръща в един централизиран хъб за здравословен начин на живот, предвид увеличението на информацията, с която ще разполагаме при този ъпдейт. Нека не забравяме, че апът вече поддържа и Quick Actions.

Добри новини и при iBooks

Съвсем наскоро ви информирахме, че закупилите аудиокниги вече ще могат да ги свалят отново безпроблемно. Друго въведение, което важи за тях, е Family Sharing поддръжката – вече можете да споделяте закупена от вас аудиокнига с членове на семейството ви. При стандартните документи, вече може да съхранявате своите PDF-и в iCloud, за да имате достъп до тях навсякъде и по всяко време.

Ето и видео, което запознава „на живо“ с някои от нововъведенията на iOS 9.3:

Източник: MacRumors, The Verge.

iPhone X vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.