apple-prison-logo

iPad-и за британските затворници?

#Новини
2015. 12. 12.

Съветник на британското правосъдно министерство призова на затворниците да бъдат предоставяни iPad-и, през които да комуникират по Skype със семейството и приятелите си.

Докато драмите в родното Министерство на правосъдието продължават, британските им колеги изглежда имат проблеми от съвсем друго естество. Сър Мартин Неъри предложи затворниците в Обединеното кралство да получат iPad-и, които да бъдат закупени с парите на данъкоплатците.

“Затворниците прекарват много време в килиите, а ние трябва да направим това време по-конструктивно.”

– заяви сър Мартин.

Според него затворниците трябва да работят върху своето ограмотяване и самостоятелно, а не само веднъж седмично с учител. Според The Telegraph, в момента министърът на правосъдието Майкъл Гоув обмисля предложенията.

prisoners-tabletСър Мартин Неъри изтъква някои доводи в подкрепа на въвеждането на iPad-ите в затворите:

“Когато се присъединих към затворническите служби през 1982 г., хората бяха ужасени от мисълта да бъде позволено на затворниците да ползват FM радиа. (..)Затворниците трябва да имат възможност да се свързват по Skype или FaceTime с децата си. Трябва да използваме технологиите за образователни цели и за поддържане на миговете със семейството.”

Джери Петерик, отговарящ за британските затвори в G4S, също вярва, че таблетите в килиите “ще се превърнат в норма”, но предупреди, че трябва да бъде осъществяван строг контрол, за да се избегнат някои рискове. С един неконтролиран iPad, всеки по-грамотен затворник би могъл да организира следващото си престъпление или да се свърже с бъдеща жертва.

ipad-familyТаблетите биха могли да спомогнат за образоването на затворниците и придобиването на квалификация, така че след излизането си на свобода, те да имат по-големи възможности за намиране на работа. Така шансът те да извършат нови престъпления навън ще намалее, твърди Сали Коатес, отговаряща за образованието в британските затвори.

От друга страна обаче, предоставянето на iPad-и на лишените от свобода не само ще бъде огромен разход за данъкоплатците, но и ще направи престоя в затвора по-скоро като пребиваване във “ваканционен лагер”, твърдят противниците на идеята. Можем да си представим, че затворниците ще последват примера на британските депутати и министър-председателя Дейвид Камерън и, вместо за конструктивни цели, ще използват таблетите за игри.

Ще видим дали след японските пенсионери, и британските затворници ще се сдобият с  iPad-и. Предстои да разберем каква ще бъде окончателната присъда на министерството и дали ще бъдат вкарани iPad-и зад решетките.

Източник: The Telegraph

Добави коментар