imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

iPad Pro vs 12’’ MacBook: кой е по-подходящ за вас?


12-инчовият MacBook и iPad Pro са едни от най-горещите продукти, които Apple показа през 2015 година. Ако се колебаете кое от двете устройства ще ви бъде по-полезно, тук ще се опитаме да ви помогнем.

След представянето на iPad Pro се заформи дебат дали огромният таблет може да замени MacBook компютъра. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук дори отбеляза, че 12.9 инчовият таблет може да се превърне в основното устройство за мнозина, включително и за него, когато е на път. Появиха се и спекулации, че от Apple готвят хибридно устройство, което да съчетае в себе си елементи от iPad Pro и MacBook. Тим Кук обаче категорично отрече тези информации. Но нека видим може ли наистина едно iOS устройство да замести компютър с десктоп операционна система?

Избрахме да използваме именно 12 инчовия MacBook за това сравнение, тъй като от настоящите модели Mac компютри той има най-много общи характеристики с най-мощния представител на iPad гамата в историята (преносимост, консумация на енергия, гледна точка към екрана).

fullsizerender-2Хардуер

В сферата на таблетите iPad Pro остава ненадминат със своята процесорна мощ. При тестовете A9X чипът на iPad Pro отвя предишните модели iPad, както и конкурентните устройства като Microsoft Surface Pro 4. Този процесор е толкова мощен, че може да си съперничи с Intel Core i5 процесорите, които се използват в настоящите MacBook Air-и, а дори и в някои MacBook Pro модели. Хубавото е, че при iPad Pro мощта не идва за сметка на живота на батерията – можете да работите повече от 10 часа с едно зареждане на огромния таблет, докато при MacBook този период е сведен до 9 часа.

iPad Pro отвътре; снимка: iFixit
iPad Pro отвътре; снимка: iFixit

По отношение на мястото за съхранение, iPad Pro изостава значително. Въпреки, че таблетът има 128 GB модификация, това е два пъти по-малко от базовия модел MacBook, който разполага с 256 GB PCIе-базиран бордови флаш драйв. Така или иначе, все повече потребители използват cloud услуги като Dropbox, Google Drive, One Drive и др. или външни дискове за съхранение на по-обемни файлове, като снимки, видеа и музика, които не са от всекидневна необходимост.

img_3155Можем да заключим, че по отношение на хардуерното представяне iPad Pro и 12 инчовият MacBook са съпоставими. И двете устройства са подходящи за това, което повечето потребители правят всекидневно – сърфиране в интернет, имейли, обработка на документи и таблици и дори рисуване и проектиране. Така основният въпрос остава “Коя операционна система ви допада повече?”

Софтуер

Въпреки редицата подобрения и специални функционалности, насочени към пригодяването на iOS 9 за по-професионални нужди, мобилната операционна система си остава “орязана” в сравнение с възможностите на OS X. iOS 9 получи допълнителни възможности за работа с няколко приложения едновременно, което все пак е положителен знак. Проблемът за потребителите, които искат да използват своя таблет за по-сложни задачи, обаче е в лимитираните приложения, които са налични за мобилната операционна система. Често пъти iOS версиите на app-овете не са на нивото на тези за десктоп операционните системи. Приложения като WordPress и Photoshop имат съществени различия на компютъра и на таблета. Все пак, ние очакваме през следващите години професионалните приложения за iOS да се увеличат като брой и като качество.

iPad-Pro-split-screen-multitasking-lifestyle-002Ако искате да използвате вашето устройство за работа, MacBook има едни гърди преднина пред iPad Pro, заради повечето и по-комплексни продуктивни приложения. Ако обаче сте фен на игрите, iPad Pro ще ви предложи отлични такива. На екрана със страхотната резолюция от iOS игрите изглеждат просто чудесно. Като цяло, ако ви трябва устройство, с което да се забавлявате, iPad Pro ще ви допадне много. По отношение на преносимостта и двете устройства се справят доста добре. 12.9 инчовият MacBook е изключително тънък и лек, а с iPad Pro можете да обикаляте из къщата, докато същевременно го използвате.

Двете устройства едно върху друго
Двете устройства едно върху друго

Когато избирате между MacBook и iPad Pro, трябва също да се съобразите с това как предпочитате да взаимодействате с вашето устройство – чрез клавиатура или директно с пръст или стилус.

По отношение на цената, iPad Pro е доста по-евтин. 32GB версия е с цена от 1847 лв., а най-скъпият 128 GB Wi-Fi + Cellular вариант струва 2496 лв. 12 инчовият MacBook започва от 2945 лв., а вариантът с 512 GB PCIе-базиран бордови флаш драйв стига до цена от 3592 лв.

Като цяло, iPad Pro е по-подходящ за:

Хора, които се занимават любителски с творческа и дизайнерска работа, както и за професионалисти в тези сфери, които вече разполагат с компютър. Както отбелязаха и от списание TIME, нареждайки iPad Pro и Apple Pencil сред най-добрите изобретения за 2015 г., тези две устройства се превръщат във “виртуална четка и платно”. Стилусът дава много нови възможности за създаване на изкуство, анимации и чертане, които досега не бяха налични.

iPadPro_Lifestyle-Gaming-PRINTУченици и студенти, които нямат проблем с използването на тъчскрийн като основен метод за взаимодействие с тяхното устройство. Таблетът е удобен за водене на бележки във вид на диаграми и скици.

iPad Pro може без проблем да замени компютъра за хора, които използват своето РС за обикновени ежедневни неща като сърфиране в интернет, работа с имейл, създаване и обработка на по-обикновени файлове в Word или Excel.

Screen Shot 2015-12-04 at 1.05.12 PM12 инчовият MacBook пък е по-подходящ за:

Хора, за които традиционните десктоп операционни системи са по-удобни от iOS или такива, които са свикнали да използват традиционна клавиатура за писане.

Професионални дизайнери, които чувстват, че няма да им бъде удобно да използват стилус за своята работа и нямат достатъчно висок бюджет за най-мощните варанти на MacBook Pro.

Разработчици или хора, които създават уеб съдържание чрез WordPress. OS X все още е по-подходящата платформа за подобни дейности.

Като цяло, можем да кажем, че 12 инчовият MacBook и iPad Pro са два от най-иновативните продукти на Apple в последно време и може би очертават пътя, по който технологията ще се развива през следващите години. Единственият порт на MacBook, служещ както за зареждане, така и за свързване на периферни устройства, изцяло обновеният механизъм на клавиатурата на компютъра, както и неговата архитектура, изключваща необходимостта от вентилатор, са само част от характеристиките на MacBook, които очакваме да срещаме във все повече бъдещи машини. Мощта и размера на iPad Pro пък го поставят в собствена категория, що се касае до таблетите. Очакваме през следващите години подобни устройства да намират все по-широко приложение в корпоративната среда.

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.