imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

iPhone за 47 000 долара? Това е реалност…във Венецуела


Колко бихте платили, за да се сдобиете с iPhone? Венецуелските граждани, желаещи да имат смартфона на Apple, са лишени от алтернативи: чудовищната инфлация и ограничените количества устройства са довели до абсурдната цена от 47 000 долара за един iPhone.

Едва два-три магазина в столицата Каракас разполагат с каквито и да е по-качествени смартфони. Причината? Всеки търговец трябва да уреди доставката им посредством правителствените институции. В момент, в който във Венецуела цари страховита инфлация и има жесток недостиг на американски долари, това е абсолютно предизвикателство.

Ако трябва да сме по-точни, инфлацията в латиноамериканската държава се движи около трицифрена стойност. Това повишава цените на всичко, но смартфоните се оказват начело, изпреварвайки останалите продукти. В местните магазини цената на iPhone се движи към курс от 300 000 боливара – или близо 47 250 долара по официалния обменен курс на Венецуела. Става дума за съвсем обикновен iPhone, не за някоя негова луксозна версия, като тези, които сме споменавали преди.

Малко граждани на Венецуела имат възможността да се обзаведат с iPhone. Снимка: CaracasChronicles

Интересното е, че боливарът има два „официални“ курса. Според единия, 6.3 боливара се разменят за долар. Според другия, обмяната е 12 боливара за долар – като правителството използва този курс за калкулиране на покупателната стойност на базисни продукти (например лекарства).

Реалността на венецуелска пазар на черно обаче е друга. Там курсът е 456 боливара за долар, което и оформя безумната цена на iPhone. В условията на крещящ недостиг на смартфони обаче, някои потребители решават да се обърнат именно към незаконната търговия.

Средната ниша смартфони струват „само“ 17 000 боливара, равнявайки се на 2.3 месеца работна заплата (в случая: минимална работна заплата). В подобна ситуация е разбираемо защо множество венецуелци залагат на евтини, некачествени китайски модели.

Източник: Time; заглавна снимка: TechTimes.

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.