imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

iPhone приложение е като дигитален дрегер…за марихуана


Легализацията на марихуаната в някои щати на САЩ несъмнено откри нови пазарни ниши за потребителите. Едва ли някой е очаквал това да се разпростре и до App Store, но ето, че някои разработчици явно са видяли достатъчно примамлива възможност.

My Canary е описван именно като „дигитален дрегер“, който обаче обръща внимание на това колко напушен е потребителят, вместо да измерва количеството алкохол в кръвта му. Приложението поставя iPhone притежателите пред редица тестове, които да измерят тяхното усещане за баланс, памет и възприемане на време (и пространство).

По този начин се създава цялостна симулация, която да помогне на употребилия леки субстанции да прецени дали е годен за шофиране, или е по-добре да не се пробва на пътя. Тестовете са най-разнообразни, като по-интересните от тях са екран, пълен с изчезващи числа, които трябва да бъдат запомнени, или пък „измерване“ на това колко дълъг отрязък от време са 20 секунди. Естествено, няма как да се мине и без стоенето на един крак, което е популярно и при стандартните проверки, свързани с алкохол.

Това е първото приложение, което дава на потребителите нужната научна информация, за да преценят правилно състоянието си…и това да се случи по уединен начин, където и когато и да е,

изтъква Алън Пиер, който е главен изпълнителен директор на компанията, разработила iPhone приложението.

Засичането на алкохол посредством традиционните дрегери е лесно, поради фиксираните условия на проверяването на количеството му в кръвта. Научни изследователи обаче отбелязват, че при марихуаната нещата стоят по по-сложен начин. Активната съставка на марихуаната, Тетрахидроканабиол (THC), започва да оказва ефект върху човешкото тяло след 5 до 24 часа. Тази неяснота може да се окаже пречка пред наистина гарантираната ефективност на това приложение – или пък сходни по идея други заглавия в App Store.

Доколко наистина е надежден този дигитал дрегер предстои да бъде уточнено от употребяващите марихуана там, където тя е легализирана. Във всички случаи може би най-добрата идея е хора в потенциално нетрезво състояние да не карат – независимо дали имат iPhone приложение-дрегер, или не.

Източник: Business Insider; заглавна снимка: VentureBeat.

iPhone 8 vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.