imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple пусна macOS High Sierra


Преди седмица се запознахме с официалната версия на iOS 11 – системата, представляваща неразделна част от всички нови поколения iPhone. Повече за нея може да разберете, като посетите следната връзка, но датата е 25 септември, което ни навежда само на една мисъл. Вече може да инсталирате и официалната версия на настолната High Sierra версия на macOS.

Предложението може да се похвали с никак не малко промени и интересни възможности, като на челна позиция поставяме новата файлова система. Apple File System е оптимизирана специално за вашия вграден Flash Drive, не не трябва да забравяте, че преди да преминете към актуализацията е препоръчително да изпълните и няколко съвсем кратки стъпки, като една от тях е да проверите дали вашият Mac е съвместим с High Sierra.

Минимални технически изисквания към вашия Mac

Ако разполагате с MacBook или iMac след края на 2009 година, MacBook Pro, Mac Pro или Mac Mini след средата на 2010 година или което и да е устройство, произведено след тези, които вече изброихме, пред вас и новата версия на macOS няма да има никаква пречка, а ето и разширените софтуерни и хардуерни изисквания:

Направете резервно копие на вашето съдържание

Реално погледнато, дори и да не архивирате съдържанието на вашия Mac, това не трябва да представлява проблем. Всяка част от него ще се появи и в новата версия, след като процесът по инсталацията приключи, но все пак може да настъпи и някое усложнение. Вероятността това да се случи е малка, а от съображения за сигурност, ние ви препоръчваме да направите един резервен Backup на съдържанието, с което разполага вашият Mac.

Отворете Launchpad и кликнете върху Time Machine. След това преминете към Set Up Time Machine и изберете носител, върху който да запазите вашето съдържание, като кликнете върху Select Backup Drive. Остава само да изберете коя част от съдържанието искате да архивирате и да дадете ход на процеса, но не трябва да подминавате и приложенията, с които разполага вашата машина.

Какво да направите с инсталираните приложения

Новата файлова система в macOS High Sierra изисква сериозни промени във всяко от инсталираните приложения, но това не е толкова притеснително. От представянето на първата бета на системата, всички разработчици се заеха с обновяването на техните приложения, така че да бъдат съвместими с APFS, а единственото нещо, което трябва да направите вие е да актуализирате всеки вариант по стандартен начин през App Store, преди да преминете към High Sierra.

Като продължение на предната стъпка, ще се наложи и то задължително да деактивирате всяко приложение, което се стартира по автоматичен начин заедно с операционната система. Все пак съществува вероятност то да не е подготвено за High Sierra, което може да замрази процеса по обновяване на системата. За целта, отворете System Preferences, след това Users & Groups и кликнете върху Login Items. Премахнете отметката, която се намира пред всяко от изброените приложение и сте готови.

Вече може да преминете към macOS High Sierra

Както ние, така и от всяка точка на света очакват новата система на Apple, което ни навежда само на една мисъл. Свалянето на инсталационния пакет в размер на 4.80 гигабайта може да отнеме малко повече време, особено в първия ден от неговото пускане или точно днес. Сървърите на компанията са доста натоварени, а на вас не ви остава нищо друго, освен да отворите раздел Updates на App Store, да стартирате инсталацията и да се заредите с търпение.

Ако не откривате новата версия на настолната операционна система в Updates, посетете тази връзка и ще стигнете по автоматичен начин до инсталационния пакет. Повече за промените, с които се отличава macOS High Sierra може да разберете, като натиснете тук.

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.