imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple пусна macOS High Sierra


Преди седмица се запознахме с официалната версия на iOS 11 – системата, представляваща неразделна част от всички нови поколения iPhone. Повече за нея може да разберете, като посетите следната връзка, но датата е 25 септември, което ни навежда само на една мисъл. Вече може да инсталирате и официалната версия на настолната High Sierra версия на macOS.

Предложението може да се похвали с никак не малко промени и интересни възможности, като на челна позиция поставяме новата файлова система. Apple File System е оптимизирана специално за вашия вграден Flash Drive, не не трябва да забравяте, че преди да преминете към актуализацията е препоръчително да изпълните и няколко съвсем кратки стъпки, като една от тях е да проверите дали вашият Mac е съвместим с High Sierra.

Минимални технически изисквания към вашия Mac

Ако разполагате с MacBook или iMac след края на 2009 година, MacBook Pro, Mac Pro или Mac Mini след средата на 2010 година или което и да е устройство, произведено след тези, които вече изброихме, пред вас и новата версия на macOS няма да има никаква пречка, а ето и разширените софтуерни и хардуерни изисквания:

Направете резервно копие на вашето съдържание

Реално погледнато, дори и да не архивирате съдържанието на вашия Mac, това не трябва да представлява проблем. Всяка част от него ще се появи и в новата версия, след като процесът по инсталацията приключи, но все пак може да настъпи и някое усложнение. Вероятността това да се случи е малка, а от съображения за сигурност, ние ви препоръчваме да направите един резервен Backup на съдържанието, с което разполага вашият Mac.

Отворете Launchpad и кликнете върху Time Machine. След това преминете към Set Up Time Machine и изберете носител, върху който да запазите вашето съдържание, като кликнете върху Select Backup Drive. Остава само да изберете коя част от съдържанието искате да архивирате и да дадете ход на процеса, но не трябва да подминавате и приложенията, с които разполага вашата машина.

Какво да направите с инсталираните приложения

Новата файлова система в macOS High Sierra изисква сериозни промени във всяко от инсталираните приложения, но това не е толкова притеснително. От представянето на първата бета на системата, всички разработчици се заеха с обновяването на техните приложения, така че да бъдат съвместими с APFS, а единственото нещо, което трябва да направите вие е да актуализирате всеки вариант по стандартен начин през App Store, преди да преминете към High Sierra.

Като продължение на предната стъпка, ще се наложи и то задължително да деактивирате всяко приложение, което се стартира по автоматичен начин заедно с операционната система. Все пак съществува вероятност то да не е подготвено за High Sierra, което може да замрази процеса по обновяване на системата. За целта, отворете System Preferences, след това Users & Groups и кликнете върху Login Items. Премахнете отметката, която се намира пред всяко от изброените приложение и сте готови.

Вече може да преминете към macOS High Sierra

Както ние, така и от всяка точка на света очакват новата система на Apple, което ни навежда само на една мисъл. Свалянето на инсталационния пакет в размер на 4.80 гигабайта може да отнеме малко повече време, особено в първия ден от неговото пускане или точно днес. Сървърите на компанията са доста натоварени, а на вас не ви остава нищо друго, освен да отворите раздел Updates на App Store, да стартирате инсталацията и да се заредите с търпение.

Ако не откривате новата версия на настолната операционна система в Updates, посетете тази връзка и ще стигнете по автоматичен начин до инсталационния пакет. Повече за промените, с които се отличава macOS High Sierra може да разберете, като натиснете тук.

New MBAir promo article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.