imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Как да използвате полезната Stacks функция в macOS Mojave


Ако все още не сте преминали към macOS Mojave, нищо не ви спира да го направите още сега. Официалната версия вече е достъпна за всеки потребител. Ако се чудите дали и вашият Mac е съвместим с Mojave или просто искате да разберете какви стъпки да предприемете, за да инсталирате новата система, посетете тази връзка, а ние ще ви покажем как да се възползвате от изцяло новата Stacks функция, която е в състояние да подреди вашия работен плот по автоматичен и доста бърз начин.

За разлика от всички предишни версии на настолната система, при macOS Mojave визуалните промени са доста сериозни, което не означава по никакъв начин, че разработчиците от Apple са се ограничили единствено с тях. Системата може да се похвали с доста нови възможности и значително по-оптимизиран начин на работа спрямо своя предшественик, но нека разгледаме и тази част от всички новости, върху които поставя акцент Apple.

  • Тъмен режим на темата – Dark Mode.
  • Изцяло нова настолна версия на App Store.
  • Stacks функция, която позволява да организирате съдържанието на десктопа по доста лесен и удобен начин.
  • Настолна версия на няколко iOS приложения – Apple News, Stocks, Voice Memos и Home, което ви позволява да управлявате вашите HomeKit аксесоари през Mac.
  • Групов аудио или аудио и видео разговор през заложеното приложение FaceTime (премахнат със седмата бета на системата, но ще се появи, вероятно с нейната първа актуализация).

Сред останалите промени в macOS Mojave попада възможността за залагане на променящо се фоново изображение на десктопа в зависимост от това в коя част на денонощието се намирате. Новият Gallery View изглед във Finder позволява да разглеждате снимки и файлове по доста удобен начин. Другите промени, като запис на екрана или част от него при възпроизвеждане на видеа и допълнителна интеграция между камерата на вашия iPhone и приложенията в Mac допълват новата версия на системата, а ние ще ви покажем как да активирате Stacks.

  • Кликнете с десен бутон върху произволна, празна част от работния плот.
  • Сложете отметка пред Use Stacks.
  • Отново кликнете с десен бутон върху празна част от работния плот.
  • Преместете мишката върху Group Stacks By.
  • Сложете отметка пред някоя от групите, като Kind, Date Last Opened, Date Added, Date Modified, Date Created или Tags и сте готови.

Ако сте изпълнили описаните стъпки, съдържанието на работния плот ще се групира по автоматичен начин. За да отворите някоя от групите, кликнете върху нея веднъж и съдържанието ще се появи на работния плот. За да го скриете, кликнете върху иконата на съответната Stacks група и сте готови, а ние припомняме, че Mojave се отличава и с още една съществена промяна. Заложените LaunchServices могат да стартират характерните за мобилната операционна система flat-style пакети от приложения, което означава, че скоро ще се запознаем и с първите универсални приложения за macOS и iOS.

Източник: 9to5mac

New MBAir promo article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.