imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Как да конвертирате HEIF снимка в JPEG през iOS и macOS


Заедно с предната версия на мобилната операционна система се появи и един доста по-оптимизиран формат за вашите висококачествени снимки. Вече всеки потребител може да запази изображенията си в HEIF вариант, вместо да се възползва от стандартното JPEG компресиране, а ние ще ви покажем как да конвертирате HEIF снимка в JPEG през iOS и macOS.

Новият HEIF формат ще намали размера на която и да е снимка от примерно 2 MB при JPG на 1.2 MB, докато HEVC може да редуцира размера на заснетите видеа от примерно 61.2 MB на 33 MB, което оказва доста положително отражение върху обемното 4K съдържание. Реално погледнато, не е нужно да правите нищо, за да преминете към оптимизираните варианти. Системата ги използва по подразбиране, а за да промените тази настройка, ще се наложи да преминете през няколко лесни за изпълнение стъпки.

Отворете Settings, след това докоснете върху Camera, изберете раздел Formats, сложете една отметка върху Most Compatible и сте готови. Вече вашите снимки ще се компресират по подразбиране в JPEG вариант, а видеата в стандартния H.264, но има и още една малка настройка, от която може да се възползвате. Ако искате съдържанието да не заема голяма част от паметта на вашето iOS устройство, но заедно с това да бъде съвместимо с всяка операционна система или пък софтуер за редактиране, това може да стане по един доста лесен начин.

За целта игнорирайте горните стъпки, отново отворете Settings, преминете през Photos и сложете отметка пред опция Automatic, която се намира под раздел Transfer to Mac or PC. Вече всяко HEIF компресирано изображение ще се конвертира автоматично в JPEG, когато стартирате процес по прехвърляне към вашия Mac или PC, но не трябва да забравяте, че може да преобразувате съдържанието и през заложеното в macOS приложение Preview.

Отворете снимката през Preview, след това изберете Export през меню File, изберете качество на компресиране, промените името на изображението, ако се налага и го запазите в JPEG формат. За целта кликнете върху Save, за да потвърдите действието и вашата снимка ще бъде конвертирана в съвместимия с всяка операционна система и приложение за обработване формат.

AW reserve article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.