imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Как да направите снимка или видео на екрана през Mojave


Ако все още не сте преминали към macOS Mojave, нищо не ви спира да го направите още сега. Официалната версия вече е достъпна за всеки потребител. Ако се чудите дали и вашият Mac е съвместим с Mojave или просто искате да разберете какви стъпки да предприемете, за да инсталирате новата система, посетете тази връзка, а ние ще ви покажем как да се възползвате от новите функции за правене на снимка или видео на екрана през настолната операционна система.

За разлика от всички предишни версии на настолната система, при macOS Mojave визуалните промени са доста сериозни, което не означава по никакъв начин, че разработчиците от Apple са се ограничили единствено с тях. Системата може да се похвали с доста нови възможности и значително по-оптимизиран начин на работа спрямо своя предшественик, но нека разгледаме и тази част от всички новости, върху които поставя акцент Apple.

  • Тъмен режим на темата – Dark Mode.
  • Изцяло нова настолна версия на App Store.
  • Stacks функция, която позволява да организирате съдържанието на десктопа по доста лесен и удобен начин.
  • Настолна версия на няколко iOS приложения – Apple News, Stocks, Voice Memos и Home, което ви позволява да управлявате вашите HomeKit аксесоари през Mac.
  • Групов аудио или аудио и видео разговор през заложеното приложение FaceTime (премахнат със седмата бета на системата, но ще се появи, вероятно с нейната първа актуализация).

Сред останалите промени в macOS Mojave попада възможността за залагане на променящо се фоново изображение на десктопа в зависимост от това в коя част на денонощието се намирате. Новият Gallery View изглед във Finder позволява да разглеждате снимки и файлове по доста удобен начин. Другите промени, като запис на екрана или част от него при възпроизвеждане на видеа и допълнителна интеграция между камерата на вашия iPhone и приложенията в Mac допълват новата версия на системата, а ние ще ви покажем как да направите снимка на екрана:

  • За снимка на цял екран натиснете клавишната комбинация от CMD, Shift и 3.
  • За снимка на избрана част от екрана натиснете клавишната комбинация от CMD, Shift и 4 и маркирайте това съдържание, което желаете да запазите.
  • За снимка на някой от отворените прозорци натиснете клавишната комбинация от CMD, Shift и 4, след това Space Bar и изберете желания прозорец.

Реално погледнато, клавишните комбинации не се различават по никакъв начин от всяка предишна версия на настолната система, но има и една малка новост. Просто потърсете Screenshot в Utilities, след като преминете през Applications или за по-лесно използвайте клавишната комбинация от CMD, Shift и 5 и пред вас ще се появи един изцяло нова панел с инструменти. Чрез него всеки от вас може да направи снимка на екрана, на част от него или на отворен прозорец и не само. Разполагате с възможност да направите видео на част от екрана или на целия – изберете някоя от последните две икони и кликнете върху Record.

Всяка създадена снимка или видео ще се появи в долната част на екрана в малки размери, подобно на мобилната версия, а след като кликнете с десен бутон върху нея може да я редактирате, запазите в желана папка или пък да я премахнете по доста лесен начин, а ние ви подсещаме, че macOS Mojave се отличава и с още една доста съществена промяна. Заложените LaunchServices могат да стартират характерните за мобилната операционна система flat-style пакети от приложения, което означава само едно. Вероятно съвсем скоро ще се запознаем и с първите универсални приложения за macOS и iOS.

Източник: 9to5mac

iPhone Xs вноски article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.