imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Как да се грижите за батерията на вашето iOS устройство


Вече сме ви давали съвети как да се погрижите за вашия iPhone или iPad през горещите летни месеци. Сега обаче студът се настанява трайно в нашите географски ширини. Очакваните температури ще са доста под нулата, което ни подсеща за една малко по-различна, но отново от същата категория, бихме казали зимна препоръка.

Отново ви припомняме, че работната температура на всяко iOS устройство е между -20º и 45º C. При положение, че излезете от която и да е от позволените рамки, не само че няма да може да използвате вашето устройство докато не се охлади или стопли, но и излагате вградената батерия на опасност от повреда. Тя няма да настъпи моментално, което не означава по никакъв начин, че действието няма да скъси нейния живот, а вие не желаете това да се случи.

Реално погледнато, за да изстудите вашето iOS устройство до температура от -20º или по-ниска, може би трябва да го забравите в своя автомобил за един не толкова кратък период от време. Вероятността това да се случи е доста малка, а ние ще ви покажем за пореден път по какъв начин може да удължите живота и издържливостта на вградената батерия във вашия iPad или iPhone.

Проверете кога устройството изразходва най-много енергия

Преди всичко, няма да бъде никак зле да проверите точно в кой момент е изразходвана най-много енергия или пък кое от приложенията, с които разполагате стои зад високата консумация.

За целта, отворете системните настройки, докоснете върху Battery и вижте колко процента от батерията е изразходило всяко от вашите приложения през последните 24 часа. Ако искате да видите колко време сте използвали избрано приложение, докоснете върху иконата с малък часовник, която е разположена в горния десен ъгъл и сте готови. Вече знаете кое от вашите приложения изразходва енергия във фонов режим, а вие нямате никаква полза от този процес.

Изключване на обновяването на данни във фонов режим

Винаги може да забраните обновяването на данни на всички приложения във фонов режим, но това не е най-правилното решение. Част от тях, примерно вашата любима социална мрежа, няма да може да ви изпраща известия при интересно събитие или действие на ваш приятел, но нищо не ви спира да забраните този процес на избрани приложения, като измежду тях вероятно попадат доста от инсталираните игри.

За целта, отворете Settings, след това General и преминете към Background App Refresh. Остава само да изберете точно кое от вашите приложения може да се обновява във фонов режим и кое не и сте готови с привидно малката, но и доста полезна настройка.

Кое приложение и кога може да използва Location Services

Вероятно измежду вашите приложения присъстват доста варианти, които карат устройството да провери вашата локация във фонов режим и то дори без да се нуждае от нея. За да персонализирате тази настройка, отново отворете Settings, след това Privacy и докоснете върху Location Services. От тук всеки потребител може да забрани на което и да е от инсталираните приложения да се допитва до устройството за актуална ваша локация или пък да позволите това действие, само когато използвате съответното приложение.

При положение, че искате да оптимизирате максимално вашия iPhone или пък iPad, може да се възползвате и от Low Power Mode и Reduce Motion. Повече за полезните настройки може да разберете, след като посетите тази връзка, а за да се запознаете със страхотните възможности, с които се отличава iOS 11, натиснете тук.

mbair retina vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.