imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Как да скриете Recent Apps от Dock през macOS Mojave


Ако все още не сте преминали към macOS Mojave, нищо не ви спира да го направите още сега. Официалната версия вече е достъпна за всеки потребител. Ако се чудите дали и вашият Mac е съвместим с Mojave или просто искате да разберете какви стъпки да предприемете, за да инсталирате новата система, посетете тази връзка, а ние ще ви покажем как да премахнете новия раздел Recent Apps, който е разположен от дясната страна на стандартния Dock панел.

За разлика от всички предишни версии на настолната система, при macOS Mojave визуалните промени са доста сериозни, което не означава по никакъв начин, че разработчиците от Apple са се ограничили единствено с тях. Системата може да се похвали с доста нови възможности и значително по-оптимизиран начин на работа спрямо своя предшественик, но нека разгледаме и тази част от всички новости, върху които поставя акцент Apple.

  • Тъмен режим на темата – Dark Mode.
  • Изцяло нова настолна версия на App Store.
  • Stacks функция, която позволява да организирате съдържанието на десктопа по доста лесен и удобен начин.
  • Настолна версия на няколко iOS приложения – Apple News, Stocks, Voice Memos и Home, което ви позволява да управлявате вашите HomeKit аксесоари през Mac.
  • Групов аудио или аудио и видео разговор през заложеното приложение FaceTime (премахнат със седмата бета на системата, но ще се появи, вероятно с нейната първа актуализация).

Сред останалите промени в macOS Mojave попада възможността за залагане на променящо се фоново изображение на десктопа в зависимост от това в коя част на денонощието се намирате. Новият Gallery View изглед във Finder позволява да разглеждате снимки и файлове по доста удобен начин. Другите промени, като запис на екрана или част от него при възпроизвеждане на видеа и допълнителна интеграция между камерата на вашия iPhone и приложенията в Mac допълват новата версия на системата, но нека видим и как да скриете Recent Apps от Dock панела.

  • Отворете System Preferences, след като кликнете върху логото на Apple, разположено в началото на основното меню на системата.
  • Преминете към раздел Dock, като кликнете върху съответната икона.
  • Премахнете сложената отметка по подразбиране пред Show recent applications in Dock.
  • Затворете настройките и промяната ще се отрази мигновено.

Реално погледнато, раздел Recent Apps изглежда полезен, но само на пръв поглед. Ако вече сте подредили стандартния Dock панел с всички приложения, които използвате в своето ежедневие, Recent Apps не само ще заема излишно пространство от полезния панел, но и в него ще се дублират разработките, които така или иначе вече присъстват в Dock, което не е толкова страшно. Стъпките, които трябва да предприемете, за да го премахнете са доста лесни, а за да разберете повече за промените, с които може да се похвали macOS Mojave, посетете тази връзка.

MBAir 1850 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.