imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Как да защитите вашата Apple ID парола


Колкото по-често използвате вашето iOS устройство, независимо дали се опитвате да инсталирате някое ново приложение или отваряте вече инсталирано такова, толкова по-голяма е и вероятността системата да поиска да въведете за пореден път вашата Apple ID парола, но трябва да бъдете внимателни. Тя може да стигне до разработчиците на някое от незаложените приложения, което от друга страна не трябва да ви притеснява кой знае колко.

Всеки разработчик на приложения може да се опита да вземе вашата Apple ID парола, след като премине през един от заложените инструменти за кодиране или UIAlertController и добави съвсем кратък код от около 30 реда след него, за което свидетелства и Felix Krause. Пред вас ще се появи абсолютно неразличим от стандартния прозорец в операционната система, с който тя иска да въведете отново паролата си.

Реално погледнато, Apple постоянно филтрира качените приложения в App Store и премахва по автоматичен начин всяка една разработка, която не отговаря на условията на компанията. Вероятността вашата ID парола да стигне до трета страна е изключително малка, дори нищожна, но все пак ако искате да знаете къде отива тя, всеки път, когато я въведете, просто трябва да предприемете една съвсем малка проверка, която няма да ви затрудни по никакъв начин.

Видно от приложените изображения, реалната покана, която е заложена в операционната система и тази, която може да се визуализира чрез код в разработено приложение от трета страна, са абсолютно неразличими една от друга, а за да разберете, коя от тях е фалшива, затворете приложението, в което се намирате. Ако прозорецът, който изисква да въведете вашата парола все още е на преден план, няма нищо притеснително, но ако той изчезне заедно с приложението, значи сте попаднали на фалшива покана, която може да предостави вашата парола на трети лица.

При положение, че сте попаднали на подобно приложение, ви съветваме да го изтриете и да напишете Report до Apple за него през App Store, а ако системата изисква да въведете вашата парола, дори когато сте затворили съответното приложение, просто я въведете и продължете да използвате устройството си по стандартен начин, без да се притеснявате, че паролата ви може да стигне до трета страна.

Източник: MacRumors

iCare article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.