imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ето по какъв начин е разкрита част от source кода на iOS 9


Преди няколко дни част от source кода на деветата версия на iOS намери своето място в рамките на популярната платформа за разработчици GitHub, но това вече е минало. Към днешна дата, ако се опитате да стигнете до него, няма да успеете. От съображения за сигурност редовете са премахнати от сървърите на страницата, а според Vice Motherboard този не толкова притеснителен пробив е извършен с помощта на анонимен и определено нe високопоставен служител на Apple.

Нямаме никаква представа точно кое е лицето и по какъв начин е изнесен защитеният код от компанията, но това не е от толкова голямо значение или поне за нас. По непотвърдена информация, вероятно вече бившият служител на Apple, не е откраднал source кода с лоши намерения, поне според анонимните източници на Vice MotherboardСлужителят е бил недоволен от компанията, а за неправомерното разпространяване на редовете имат огромна вина неговите приятели, които са го насърчили да предприеме действието.

Припомняме ви, че последователността от всички iBoot команди представлява BIOS-a на вашето iOS устройство. В този код се крият необходимите процеси, настройки и проверки, които извършва вашият iPhone или iPad по време на стартиране, докато на екрана стои логото на Apple. На първо време, този код, който е записан в UEFI Boot ROM, има за цел да разпознае използвания хардуер и всички компоненти във вашето устройство, а неговата следващата задача е съвсем ясна. Избира операционната система и стартира нейното зареждане, но нека видим дали тази част от разкрития код може да окаже влияние върху сигурността на вашето iOS устройство.

Преди всичко, не трябва да забравяме, че говорим за деветата версия на системата, а актуалната може да се похвали с доста промени и далеч по-сериозни защити, но това не е всичко. Разработчиците от Apple вече са се погрижили този малък пробив да не окаже никакво отражение върху вашето устройство, така че дори и да се задвижва от iOS 9 или някоя актуализация на тази версия, няма от какво да се притеснявате. Съответният iPhone или iPad и вашето съдържание са доста добре защитени, както винаги.

Източник: Vice Motherboard

iPhone Xs вноски article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.