imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Филм, заснет с iPhone 5s – хит на фестивала Сънданс


Фестивалът на независимото кино в Сънданс е едно от най-вълнуващите събития във филмовия календар всяка година. Именно там се доказва, че качествени филми могат да се правят и с малко средства, че даже и без камера – само с един iPhone 5s, приложение за 8 евро и малко оптика.

Един от най-запомнящите се филми на тазгодишния Сънданс фестивал (Tangerine) е точно такъв. Режисьорът Шон Бейкър решава, че за да се вмести в ниския бюджет на филма, може да го заснеме с iPhone. И с някои необходими допълнения превръща тази идея в реалност.Tangerine-1

“Беше изненадващо лесно” – споделя Бейкър. За заснемането на филма той използва приложението Filmic Pro, позволяващо да бъдат контролирани фокусът, диафрагмата и цветната температура. Освен това, той успява да направи филма във формат 21:9 вместo стандартния за iPhone 16:9. За целта e използван прототипен анаморфен обектив на Moondog Labs, благодарение на който филмът изглежда перфектно на големия екран.

Последната съставка за заснемането на завършен кино продукт е Steadycam-а. Въпреки забележителното качество на картината, заснето с iPhone-a, малкото тегло на смартфона неминуемо води до трептене, когато уреда е в ръката на оператора. Точно тук на помощ идва Steadycam-a – това наглед сложно приспособление елиминира трептенето и спомага за заснемането на стабилна картина.Tangerine-3

Актьорите първоначално подхождат с недоверие към факта, че филмът ще бъде заснет с iPhone, но скоро след това осъзнават гъвкавостта на този метод на заснемане.

“Можеш да направиш много неща с един iPhone” – твърди Джеймс Рансън, един от главните актъори във филма, изтъквайки, че Шон Бейкър е заснел няколко сцени докато е карал колелото си около актьорите.

Рансън обаче допълва, че за заснемането на такъв филм само iPhone-ът не е достатъчен. Необходими са и познания във всички области на кино-изкуството: звук, светлина, редакторска работа, а също така и добри умения във фазата на пост-продукцията.

Източник: The Verge

MBP vnoski

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.