imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Как може да изглежда следващата версия на macOS


Ако вече ви се е искало да разполагате с настолен вариант на някое от вашите iOS приложения или игри, но неговите разработчици все още не са кодирали такъв за macOS, тази статия е точно за вас. Според последната прогноза на Mark Gurman от преди около месец, в рамките на тази година Apple ще изравни двете платформи, като всяко следващо приложение и игра ще може да бъде стартирано през която и да е от двете системи, а зад това твърдение застават и концептуалните изображения на Álvaro Pabesio.

Реално погледнато, няма начин да бъдем сигурни, че с iOS 12 и macOS версия 10.14 ще се запознаем с подобна промяна. Все пак информацията не е подкрепена официално от Apple, но от друга страна изглежда доста правдоподобна. Хронологично погледнато, възможностите между двете системи се изравняват все повече с всяка следваща версия, но нека видим на какви промени залага и Álvaro Pabesio в своята концептуална колекция, която се отличава с кодовото име Marzipan.

Измежду всички визуални промени и универсалните приложения, интересните изображения загатват за винаги активиран Siri, който е в състояние да изпълни всяка ваша команда, изцяло нови Control и Notification Center, затъмнен режим на темата, който вероятно ще може да се активира автоматично, според това коя част от денонощието е настъпила, възможност за изключително лесно управление на вашите свързани устройства, като има и още една доста сериозна промяна.

Основното меню, както на операционната система, така и на всяко включено приложение, ще се отличава с един доста по семпъл и практичен дизайн и то на прозрачен фон, което доста наподобява на това, с което може да се похвали мобилната версия на системата.

Дори и концептуалните изображения на Álvaro Pabesio или поне част от тях да е достоверна, промяната няма да стигне до нас в началото на тази година. Все пак по време на WWDC 2018 през юни месец, Apple ще представи първите тестови варианти на своите нови операционни системи. Точно тогава ще разберем дали очакваните варианти ще се отличават с прогнозираната от Gurman промяна, но има и още една подробност. Официалните версии на системите и универсалните приложения, стига те наистина да са планирани, ще стигнат до потребителите през есента на тази година, като до тогава, разработчиците ще могат да подготвят своите приложения или поне част от тях.

Ако срещнем подобна новост, Apple ще трябва да ни запознае и с един общ вариант на App Store за iOS и macOS. Вероятно след като инсталирате дадена разработка на едната платформа и заплатите еднократно нейната продажна стойност, тя ще се появи по автоматичен начин и на другата, а ние нямаме търпение да разберем дали прогнозата на Gurman е включена в програмата на Apple за тази година. При положение че това е така, изменението определено ще може да бъде окачествено като най-сериозното и за двете операционни системи за десетилетието.

Източник: 9to5Mac, Behance

iPad Pro 99 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.