imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Каква е разликата между Duplicate и Save As в macOS


Ако все още не знаете, в последните няколко версии на macOS, включително и в тази, която вероятно използвате и вие, на мястото на стандартната Save As при редактиране на документ команда е поставена новата Duplicate. Реално погледнато, разликите между двете функции не са кой знае колко сериозни, но нека видим какви са те и как да стигнете до добре познатата възможност за запис на документ във втори, отделен файл.

Достатъчно е само да отворите, примерно заложеното приложение Pages, да създадете нов документ и да отправите поглед към основното File меню. Точно под стандартната команда за запазване Save ще откриете и не толкова разпространената функция Duplicate. При положение, че кликнете върху нея, съвсем очаквано, отвореният документ ще се дублира, а вие може да го запазите като отделен файл по стандартен начин, но нещата биха могли да бъдат доста по-лесни. Просто кликвате върху Save As, както е било винаги и сте готови, но има и една малка особеност.

Вероятно вече сте забелязали, че стандартната Save As команда не присъства измежду тези, които се крият в основното File меню, което не трябва да ви притеснява. Достатъчно е само да задържите клавиш alt и на мястото на Duplicate ще се появи Save As, а останалата част от вашата задача е съвсем лесна. Кликнете върху командата, напишете името на новия файл, след това кликнете върху Save и сте готови, но има и още по-лесен начин. Ако използвате често Save As, може да създадете и клавишна комбинация, чрез която да стартирате командата.

  • Отворете системните настройки.
  • Кликнете върху Keyboard.
  • Преминете към раздел Shortcuts.
  • Кликнете върху App Shortcuts.
  • Кликнете върху бутон „+“.
  • Добавете желаната „Save As…“ команда.
  • Изберете клавишна комбинация, примерно Shift+Command+S.
  • Кликнете върху Add и сте готови.

Вече може да стигнете до полезната Save As команда по още по-лесен начин, дори без да отваряте основното File меню, а за да разберете с какви промени може да се похвали все още очакваната Mojave версия на macOS, посетете тази връзка.

MBAir 1850 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.