imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Какво ново около очакваната 5G мрежа за пренос на данни


Преди малко повече от година и половина Intel представи своя нов 5G модем, който може да достигне до завидната пикова скорост от до 6 Gbps. Към днешна дата първата партида вече е произведена, а ние имаме една добра новина. В края на миналата година AT&T даде ход на първата високоскоростна 5G мрежа за пренос на данни, която е достъпна за потребителите на мобилния оператор в рамките на 12 населени места в САЩ, но има и още нещо. Мрежата ще се развие в сериозен мащаб в началото на 2020 година, като дотогава потребителите на мобилния оператор ще се запознаят с един привидно нов стандарт – 5G E.

Реално погледнато не става дума за нещо средно между 4G LTE и 5G. Буквата в стандарта означава Evolution. Мрежата за пренос на данни е идентична с 4G LTE, а с новото име мобилният оператор иска да покаже на своите потребители, че подготвя своята мрежа за дългоочаквания високoскоростен 5G стандарт за пренос на данни. Изминаха няколко години от появата на 4G. Значителна част от съвременните мобилни устройства разполагат с възможност за връзка към висококачествената мрежа, която от друга страна скоро ще остане в миналото, но има и още нещо.

Новата 5G мрежа няма да намери място в очакваните iPhone поколения през 2019 година, но според практиката на Apple, това е съвсем разбираемо. Все пак компанията трябва да извърши всички задължителни тестове на стандарта и не само. Intel може да достави значителни количества от своите нови модеми след около 16 месеца, което отново ни прехвърля към очакваните iPhone поколения през 2020 година.

Apple се стреми да подобри производителността на клетъчните връзки в Directpath и Multipath среда между предавателите и приемниците. Всеки проведен тест ще ни предостави инженерни данни, свързани с работата на нашите устройства в бъдещите 5G мрежи на мобилните оператори.

Вероятно компанията от Купертино ще се справи бързо със своята задача, а ние определено останахме изненадани от скорошната поява на първата високоскоростна 5G мрежа в рамките на Атланта, Джорджия; Шарлот, Северна Каролина; Хюстън, Тексас; Далас, Тексас; Индианаполис, Индиана; Джаксънвил, Флорида; Луисвил, Кентъки; Оклахома Сити, Оклахома; Ню Орлиънс, Луизиана; Рали, Северна Каролина; Сан Антонио, Тексас и Уако, Тексас. Потребителите на AT&T могат да се възползват от услугата чрез Netgear Nighthawk 5G мобилно Hotspot устройство, а в рамките на тази година очакваме да се появят и първите Android смартфони и таблети с вграден 5G модул за пренос на данни.

Поетапното глобалното навлизане на високоскоростната 5G мрежа ще протече между тази и следващата година, но има и още една причина, поради която допускаме, че Apple може да представи своите първи 5G устройства през 2020-та. Не трябва да забравяме, че първите поколения 4G модеми изразходваха батериите на мобилните устройства изключително бързо, като вероятно това е и причината, поради която компанията от Купертино изчака появата на второто поколение модеми, които намериха своето място в петото поколение iPhone, а според Bloomberg, стратегията на Apple относно 5G разработката няма да бъде по-различна.

Източник: 9to5mac

iPhone Xs вноски article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.