imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Какво се случва с универсалните приложения за macOS и iOS


Подозираме, че вече и вие искате да разполагате с настолен вариант на някое от вашите любими iOS приложения или игри или обратното, но ще трябва да изчакаме още известно време, преди да се запознаем с универсалните приложения. Според Mark Gurman, в рамките на тази година Apple ще изравни двете платформи, като всяко следващо приложение и игра ще може да бъде стартирано през която и да е от системите, което остава една не толкова достоверна прогноза. Първите бета версии на iOS 12 и macOS Mojave се появиха преди седмица, а в тях няма и следа от подобна промяна.

Реално погледнато, няма начин да бъдем сигурни, че и с очакваните през следващата година версии на iOS и macOS ще се запознаем с универсалните приложения. Информацията не е подкрепена официално от Apple, но от друга страна изглежда правдоподобна. Хронологично погледнато, възможностите между настолната и мобилната операционна система се изравняват все повече с всяка следваща версия на разработките, а при положение, че прогнозата за така наречения проект Marzipan срещне бял ден, с този ход компанията ще направи огромна крачка напред.

Вероятно прогнозираната промяна вече е в процес на разработка, но има и една особеност. Трябва да правим разлика между сливането на двете операционни системи в една и сливането на техните приложения. Колкото и да се изравнят възможностите между iOS и macOS през следващата година, те ще продължат да функционират независими една от друга, като допирната точка ще се крие в това, че и двете разработки ще разполагат с възможност да стартират приложения с един основен код.

Ако срещнем подобна новост, Apple ще трябва да ни запознае и с един общ вариант на App Store за iOS и macOS. Вероятно след като инсталирате дадена разработка на едната платформа и заплатите еднократно нейната продажна стойност, ако има такава, тя ще се появи по автоматичен начин и на другата, а ние нямаме търпение да разберем дали проект Marzipan е включен в програмата на Apple за следващата година. При положение че това е така, изменението определено ще може да се похвали като най-сериозното и за двете операционни системи за десетилетието. Все пак, след като на WWDC от Apple за пръв път обявиха официално, че универсалните приложения са в тяхната програма, очакваме догодина да има развитие по темата. Още повече – по време на презентацията миналата седмица бе съобщено, че разработчиците на компанията са успели да прехвърлят Stocks, News, Voice Memos и Home „без сериозни усилия“ от iOS към Mac. Очакванията са, че през 2019 Apple ще подготвят своите платформи и ще снабдят разработчиците и от други компании с необходимите инструменти, които ще превърнат универсалните приложения в реалност.

iPhone Xs вноски article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.