imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Каквото става във вашия iPhone си остава във вашия iPhone


Според наложената практика през изминалите години, Apple не само се опитва по всякакъв начин да защити личните данни на своите потребители, но и предоставя на всеки от нас доста ясни условия, според които информацията се събира, съхранява и обработва. Вероятно знаете, че част от вашите iOS данни, като Face ID и Touch ID профилите ви, дори не стигат до сървърите на компанията. Те се съхраняват единствено в паметта на вашия iPhone или iPad, но има и още нещо. Съобразно вече не толкова новия регламент за защита на личните данни на Европейския съюз, преди близо година нещата преминаха на едно още по-високо ниво, за което свидетелства и свежия рекламен билборд на Apple в Лас Вегас.

Всичко което става във Вегас си остава във Вегас, но явно това важи също за вашия iPhone и за всяко Apple устройство. Новата реклама на компанията се появи преди броени часове на фасадата на сграда, в близост до конгресния център на Лас Вегас, като причината за това е само една. Все пак след броени дни там ще се проведе Consumer Electronics Show 2019, а ние пропомняме, че за да разгледате вашия Apple ID акаунт трябва да посетите специално предвидената за целта страница на компанията, но има и още нещо. От скоро всеки потребител може да свали освен своите контакти, музика и снимки, също информацията, запазена от всяко, примерно iOS приложение, което използва – разполагате с достъп до всички данни, които Apple съхранява за вас.

Съвсем разбираемо, малката промяна цели да приведе политиката и действията на Apple в съответствие с вече не толкова новия GDPR регламент на Европейския съюз за защита на личните данни, който влезе в сила на 25 май миналата година, но има и една малка особеност. За да се възползвате от промяната, ще се наложи да посетите тази връзка, а ние ще ви запознаем с възможностите, които се разкриват пред вас в изцяло новия Privacy раздел в официалната страница на Apple.

Всеки потребител може да редактира която и да е част от своите лични данни или пък да заяви архив за сваляне със съхранената и свързана с неговия профил информация и не само. Пред вас се разкрива и една непозната към днешна дата възможност – освен да изтриете част от вашето съдържание, може да премахнете и своя Apple ID акаунт напълно, което реално не е чак толкова голямо удобство. Все пак трябва да разполагате с акаунт, за да използвате вашите устройства, а ние ви припомняме, че ако сте инсталирате iOS поне версия 11.3, може да се възползвате и от обновения и доста по-подробен Privacy раздел. За да проверите какви данни съхранява Apple за вас, просто посетете тази връзка и се впишете с вашия Apple ID акаунт.

Източник: MacRumors

New MBAir promo article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.