imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Приложението на АПИ – на челна позиция в българския App Store


Безплатното приложение на Агенция “Пътна инфраструктура” LIMA, показващо в реално време информация за актуалната обстановка по родните пътища, се радва на доста голяма популярност напоследък.

Приложението LIMA е налично в българския App Store от 9 октомври, като за това кратко време успя да се изстреля на челно място по брой сваляния от потребителите, ползващи iOS устройства. Изготвянето на LIMA е финансирано по европейски проект, а приложението има някои доста интересни компоненти.

Screen Shot 2015-10-17 at 9.55.06 AMЗа разлика от друго много популярно приложение за пътуващите – Waze, за което вече сме писали, LIMA не разчита на подаване на данни само от потребителите. В този процес са включени над 60 оператори от АПИ и пътните управления в страната, които, ако се доверим на описанието в App Store, “ежеминутно обновяват информацията”. Като цяло интерфейсът на LIMA е изненадващо приятен и удобен за употреба, а поне на пръв поглед (за времето от два дни, през които изпробвахме app-a) информацията за ремонти и проблеми на пътя наистина е актуална. Единственият проблем е, че понякога приложението забива и се изключва. Все пак, се надяваме, че в бъдещите версии тези леки бъгове могат да бъдат изгладени.

Screen Shot 2015-10-17 at 9.57.37 AMLIMA предоставя информация за забрани, ограничения, препоръчителна скорост, затворени пътни участъци и др. Интересна опция в приложението е т.нар. “Режим Безопасност”. Ако той е активиран, при настъпването на ПТП с участие на вашия автомобил, приложението автоматично ще подаде сигнал към оператор на АПИ. Ако той не успее да осъществи връзка с вас, ще бъде изпратен екип на Спешна помощ към мястото на инцидента. Нямаше как да проверим точно тази функционалност на “Режим Безопасност”, но според нейното описание тя използва акселерометъра на вашия iPhone, за да следи нивото на вибрации в устройството и при настъпване на рязка промяна да подаде сигнал към оператор. Хубавото е, че преди това се появява екран за потвърждение – т.е, ако вашият iPhone падне от стойката, няма да бъде подаден сигнал, че сте катастрофирали. Ако използвате LIMA в “Режим на безопасност” на екрана на смартфона ви ще виждате моментната скорост, с която се движите, както и сигналите за приближаващи проблемни участъци по пътя пред вас.

Предстои да разберем дали LIMA ще успее да се наложи като едно от любимите пътни приложения за българските потребители, преборвайки се с конкуренцията на Waze, Sygic, Google Maps, HERE и др. Началото е обещаващо, но ще видим как ще се развие този app и дали ще оправдае вложените в него 901 680 лв. европейски пари.

Можете да свалите LIMA от тук.

Beats Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.