imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Safari в macOS Sierra акцентира върху уеб съдържание HTML5


Предстоящата версия на компютърната операционна система macOS беше официално представена в деня на откриването на Световната конференция на разработчиците WWDC 2016, нейното име е Sierra, а повече относно презентацията може да видите тук.

Тестовата версия на macOS Sierra вече е достъпна за разработчиците, а от там ние имаме и официална информация относно всички извършени промени и новости в компютърната операционната система. Днес ще акцентираме върху малко по-техническо изменение, което обаче със сигурност ще бъде забелязано и от крайните потребители, които ще имат възможност да се насладят на още по-бързо и приятно сърфиране в уеб пространството.

safari-10-html5

Safari е добре познат интернет браузър на всички потребители на Apple устройства, а неговата 10-та десктоп версия, която ще дойде заедно с macOS Sierra, ще включва няколко нетрадиционни настройки. Допълнителните разширения, често използвани за разчитане на съдържание на интернет страници, като Adobe Flash, Java, Silverlight и QuickTime, ще бъдат изключени по подразбиране. Извършената промяната ще насърчи 10-тата версия на Safari да зарежда съдържание HTML5 с приоритет, което ще подобри цялостната работа на браузъра и ще повиши неговата скорост.

Причините, поради които промяната е извършена, са много, а като част от тях бихме посочили често срещани проблеми в изброените разширения, като блокиране, необходимост от периодично обновяване и ниско ниво на сигурност, които, в комбинация с по-бавното зареждане и функциониране на такъв тип уеб съдържание, ясно показват необходимостта от тяхното деактивиране.

flash-del-os-10

При положение, че даден уеб сайт предлага възможност за зареждане на неговото съдържание в Adobe Flash, Java, Silverlight и QuickTime вариант, от една страна, а от друга в HTML5, тогава Safari 10 автоматично ще разчете много по-бързия HTML5 код. Разбира се, съществуват и интернет сайтове, които не предлагат изцяло или за част от тяхното съдържание HTML5. При положение, че само част от съдържанието не разполага с HTML5 вариант, Safari ще ви попита дали искате да активирате съответното разширение за разчитане на избраното съдържание. В случай, че заявеният интернет сайт не разполага изцяло с HTML5 вариант, за по-голямо удобство новата версия на Safari автоматично ще активира необходимото за разчитане разширение.

По всичко изглежда, че с промяната Apple се опитва да остави в миналото изброените разширения, а с това и да стимулира разработчиците на интернет сайтове да използват много по-бързия HTML5 код.

Сигурни сме, че 10-тата версия ще направи вашето сърфиране още по-бързо и приятно, а най-любопитните Apple потребители ще могат да се запознаят с него съвсем скоро. Официално Safari 10 ще бъде пуснат заедно с macOS Sierra през септември, а публичната тестова версия след няколко седмици.

Вижте официалното представяне на macOS Sierra, като натиснете тук.

Services articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.