imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Safari в macOS Sierra акцентира върху уеб съдържание HTML5


Предстоящата версия на компютърната операционна система macOS беше официално представена в деня на откриването на Световната конференция на разработчиците WWDC 2016, нейното име е Sierra, а повече относно презентацията може да видите тук.

Тестовата версия на macOS Sierra вече е достъпна за разработчиците, а от там ние имаме и официална информация относно всички извършени промени и новости в компютърната операционната система. Днес ще акцентираме върху малко по-техническо изменение, което обаче със сигурност ще бъде забелязано и от крайните потребители, които ще имат възможност да се насладят на още по-бързо и приятно сърфиране в уеб пространството.

safari-10-html5

Safari е добре познат интернет браузър на всички потребители на Apple устройства, а неговата 10-та десктоп версия, която ще дойде заедно с macOS Sierra, ще включва няколко нетрадиционни настройки. Допълнителните разширения, често използвани за разчитане на съдържание на интернет страници, като Adobe Flash, Java, Silverlight и QuickTime, ще бъдат изключени по подразбиране. Извършената промяната ще насърчи 10-тата версия на Safari да зарежда съдържание HTML5 с приоритет, което ще подобри цялостната работа на браузъра и ще повиши неговата скорост.

Причините, поради които промяната е извършена, са много, а като част от тях бихме посочили често срещани проблеми в изброените разширения, като блокиране, необходимост от периодично обновяване и ниско ниво на сигурност, които, в комбинация с по-бавното зареждане и функциониране на такъв тип уеб съдържание, ясно показват необходимостта от тяхното деактивиране.

flash-del-os-10

При положение, че даден уеб сайт предлага възможност за зареждане на неговото съдържание в Adobe Flash, Java, Silverlight и QuickTime вариант, от една страна, а от друга в HTML5, тогава Safari 10 автоматично ще разчете много по-бързия HTML5 код. Разбира се, съществуват и интернет сайтове, които не предлагат изцяло или за част от тяхното съдържание HTML5. При положение, че само част от съдържанието не разполага с HTML5 вариант, Safari ще ви попита дали искате да активирате съответното разширение за разчитане на избраното съдържание. В случай, че заявеният интернет сайт не разполага изцяло с HTML5 вариант, за по-голямо удобство новата версия на Safari автоматично ще активира необходимото за разчитане разширение.

По всичко изглежда, че с промяната Apple се опитва да остави в миналото изброените разширения, а с това и да стимулира разработчиците на интернет сайтове да използват много по-бързия HTML5 код.

Сигурни сме, че 10-тата версия ще направи вашето сърфиране още по-бързо и приятно, а най-любопитните Apple потребители ще могат да се запознаят с него съвсем скоро. Официално Safari 10 ще бъде пуснат заедно с macOS Sierra през септември, а публичната тестова версия след няколко седмици.

Вижте официалното представяне на macOS Sierra, като натиснете тук.

iPhone 8 prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.