imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Mac OS X на 15 години: поглед назад към историята на любимата ни операционна система


Немалко сме говорили за Mac OS X – както за последните детайли около бъдещето ѝ, така и леко носталгичните експерименти с операционната система на заклети Apple фенове. Преди броени дни, Mac OS X навърши 15 години. Една солидна възраст, чиито интересни моменти ще ви представим в тази хронологична статия. Приятно четене!

Началото: Mac OS X 10.0 Cheetah

Датата е 24 март 2001 година и Apple за пръв път представя официална, не-бета версия на своята нова операционна система. Пъргава и иновативна, тя изцяло отговаря на наименованието си – Cheetah (“Гепард“).

Mac OS X 10.0

Mac OS X 10.0 се различава от предишния Mac OS 9, класическата операционна система на Купертино. Потребителите се наслаждават на т.нар. „Aqua” потребителски интерфейс – с метален привкус при изгледа на менютата, цветни бутони и неимоверно подобрен дизайн на иконките. За пръв път се наблюдават и новите приложения на Apple, които ще се превърнат в любимци на феновете – Mail, Address Book и Text Edit.

Mac OS X 10.1 Puma

Apple продължава прословутото наименоване на новите версии на операционната система с представители на семейство котки. Puma е крачка напред и изглежда ето така:

Mac OS X Puma

Mac OS X 10.2 Jaguar

Jaguar ни представя iChat като приложението за изпращане на съобщения, което Apple налага в Mac OS X. За пръв път потребителите могат да стартират приложения посредством гласови команди.

Mac OS X Jaguar

Mac OS X 10.3 Panther

С Panther идва и повод за радост от страна на разработчиците, избрали продуктите на Apple за професионалните си изяви. Операционната система въвежда Xcode – програмата, която те могат да използват за направа на Mac приложения.

2014-04-22-panther

Mac OS X 10.4 Tiger

При Tiger пък наблюдаваме друго нововъведение. Това е първият Mac OS X, който поддържа изцяло Apple-Intel архитектурата – с оглед на това, че Apple мигрира към Intel x86 процесори. Тази версия на операционната система на компанията може да се похвали и с най-дълъг престой като активна Mac OS X версия…

Mac OS X 10.5 Leopard

…до появата на Leopard. Mac OS X 10.5 е определен като „огромен“ ъпдейт и съвсем заслужено. Тук Apple представят Time Machine – автоматичната опция за бекъпване на съдържание, което позволява да се възвърнат вече изтрити файлове. Налице е и Boot Camp – софтуера, осигуряващ безпроблемното инсталиране на Windows за желаещите да комбинират Microsoft и Mac.

2014-04-22-leopard

Mac OS X 10.6 Snow Leopard

Снежният леопард е територията на Intel – именно тази версия на Mac OS X завършва прехода на Apple към само и единствено Intel процесори. Snow Leopard е и последната версия на операционната система, която изисква физически диск, за да бъде инсталирана.

Mac OS X 10.7 Lion

Back to the Mac” е озаглавено събитието, на което Apple представят Lion. Тук потребителите се радват на изящна поддръжка на Mac App Store, който тепърва ще започва да набира сили.

lion-calendar

Mac OS X 10.8 Mountain Lion

С „планинския лъв“ се появява и любимецът на милиони потребители – iMessage. Версията пък идва с изключително намалена цена от 19,99 долара. Един елегантен преход, който е стъпало напред към…

Mac OS X 10.9 Mavericks

Към не друго, а безплатното ъпдейтване на Mac OS X за всички потребители на Apple. Mavericks също така слага край на наименованията, вдъхновени от дивите представители на семейство Котки. На ред е нова мода: имена, които са заимствани от известни местностни в родния щат на Apple – Калифорния.

mavericks-mbp

Mac OS X 10.10 Yosemite

Купертино представя нов подход към работата със снимки и това е Photos приложението, което заменя дългогодишната класика iPhoto. Всички изображения и снимки на потребителите се побират на едно място, внимателно интегрирани както от iCloud, така и от всякакви iOS устройства.

os-x-yosemite-desktop-apps

Mac OS X 10.11 El Capitan

Ето ни и в настоящето, очакващи следващия ход на Apple. El Capitan ни представи много нови неща, но един от любимците ни е Split View. Все пак да боравиш с две приложения едновременно и интерфейсът да е повече от удобен, е прекрасно усещане. Какво ли ни готвят Тим Кук и колегите му като следващо допълнение към една история, пишеща се вече 15 години поред?

Няма как да не разберем сантиментите на покойния Умберто Еко, който възхвалява качествата на Mac. А все пак очарованието на настолните компютри на Apple се дължи и на интелигентния софтуер, който Mac OS X представлява.

Източник: PC World, 512Pixels

Beats Voucher articles

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.