imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Microsoft пуска конкурент на Siri за iOS


Microsoft планира да пусне Cortana (еквивалента на Siri за Windows телефони) за устройства с iOS и Android към края на годината, съобщава Reuters. Замисълът е приложението да бъде интелигентен асистент, който да предвижда от какво се нуждаете, вместо само да отговаря на вашите команди.

Cortana би могъл да препоръча на потребителя кога да тръгне към летището, защото е „разбрал“ от получен мейл, че този човек планира полет. Cortana автоматично ще провери статуса на полета, ще разбере къде се намира телефонът по GPS-а и ще вземе под внимание пътния трафик.

Cortana е наличен за Windows телефони от около година и ще получи своята десктоп версия през есента, когато се очаква да излезе Windows 10. По-късно, Cortana ще може да бъде използван под формата на самостоятелно приложение за iOS и Android устройства.

Тези планове говорят за новия подход, предприет от шефа на Microsoft Сатя Надела, целящ софтуерът на компанията да бъде наличен за по-широк кръг от устройства и платформи, вместо потребителят да бъде принуждаван да използва Windows. Според друго тълкувание обаче, това може да означава, че бъдещето на Windows телефоните е предначертано и единственият шанс за оцеляване на Cortana е на конкурентните платформи.

От Microsoft вярват, че благодарение на работата им по отношение на гласовото разпознаване, търсенето и машинното обучение, Cortana ще се превърне от дигитален асистент в първия интелигентен “агент”, който предвижда нуждите на потребителя, за разлика от Siri, който се рекламира главно като инструмент, отговарящ на команди. Ето едно рекламно видео, с което Microsoft иска да покаже превъзходството на Cortana:

Microsoft се опитват да създадат функциониращ дигитален асистент още от 90-те години на миналия век. Microsoft Bob, излязъл през 1995, трябваше да улесни използването на компютъра, но се превърна в удобна цел за доста подигравки. Офис асистентът “Clippy” бе сполетян от подобна съдба няколко години по-късно. Дали Cortana ще продължи тази традиция на провали, или ще успее да се наложи като приложението с най-добре развит изкуствен интелект на пазара, предстои да разберем.

Източник: 9to5Mac

iPad Pro new vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.