imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Nokia продаде HERE за $3 млрд.


Nokia обяви, че е продала картографската си услуга HERE на германски консорциум от автомобилостроители. Сумата по сделката е впечатляваща – $3 млрд.

Вече сме писали за мобилното приложение HERE, а от Nokia обявиха, че то няма да бъде засегнато от продажбата. В консорциума, броил огромната сума на финландците, си партнират най-реномираните германски автомобилостроители – Audi, BMW и Daimler – производителят на Mercedes. Всяка от компаниите ще има равен дял в HERE, а сделката се очаква да бъде финализирана в началото на 2016 година.

По-рано през годината, Nokia обяви придобиването на френската компания Alcatel-Lucent за $16.6 млрд. Изглежда финландците планират да се фокусират върху развиването на решенията, които от Alcatel-Lucent разработват. Така подразделението за картографски услуги HERE стана излишно и беше обявено за продажба. То привлече интереса на редица от най-големите играчи в бизнеса – Apple, Facebook, Amazon, Alibaba, Uber и др.

В крайна сметка наддаването беше спечелено от Audi, BMW и Daimler. Технологиите на HERE могат да помогнат в разработването на самоуправляващи се автомобили и интегрирането на различни услуги в новите автомобили на Audi, BMW и Daimler. В разпространеното от екипа на HERE съобщение се споменава, че наличието на мобилни навигационни услуги ще позволи на автомобилостроителите да “разширят предлаганите от тях продукти и услуги и извън рамките на колата”.

Предстои да разберем в каква посока ще се развие платформата на HERE и дали няма в някой момент да се превърне в конкуренция на инфотейнмънт системата на Apple – CarPlay, която започва все по-масово да навлиза в новите автомобили серийно производство.

Източник: HERE

MBP vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.