imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Няколко macOS съвета при използване на вашия Mac на тъмно


Ако все още не сте преминали към macOS Mojave, нищо не ви спира да го направите още сега и то в комплект с първата актуализация на системата, която се появи преди около две седмици. Повече за разработката и за стъпките, които трябва да предприемете, за да я инсталирате, може да разберете, като посетите тази връзкаа ние ще ви покажем как да улесните работата си при слабо осветени помещения или пък когато използвате вашия настолен или преносим Mac на тъмно.

За разлика от всички предни версии на настолната система, при macOS Mojave визуалните промени са доста сериозни, което не означава по никакъв начин, че разработчиците от Apple са се ограничили единствено с тях. Системата може да се похвали с доста нови възможности и значително по-оптимизиран начин на работа спрямо своя предшественик, но нека разгледаме и тази част от всички новости, върху които поставя акцент Apple.

 • Тъмен режим на темата – Dark Mode.
 • Изцяло нова настолна версия на App Store.
 • Stacks функция, която позволява да организирате съдържанието на десктопа по доста лесен и удобен начин.
 • Настолна версия на няколко iOS приложения – Apple News, Stocks, Voice Memos и Home, което ви позволява да управлявате вашите HomeKit аксесоари през Mac.
 • Групов аудио или аудио и видео разговор през заложеното приложение FaceTime, който се появи с първата актуализация на системата.

Сред останалите промени в macOS Mojave попада възможността за залагане на променящо се фоново изображение на десктопа в зависимост от това в коя част на денонощието се намирате. Новият Gallery View изглед във Finder позволява да разглеждате снимки и файлове по доста удобен начин. Другите промени, като запис на екрана или част от него при възпроизвеждане на видеа и допълнителна интеграция между камерата на вашия iPhone и приложенията в Mac допълват новата версия на системата, но нека видим и какво може да направите, ако около вас е тъмно.

 • Персонализирайте яркостта на екрана.
  Отворете раздел Displays в System Preferences и използвайте полезната Brightness скала.
 • Включете Night Shift за по-топли цветове на екрана.
  Повторете горните стъпки, преминете към раздел Night Shift и сложете една отметка пред Manual или използвайте Notifications Center.
 • Преминете към тъмния режим на темата, ако вече сте инсталирали macOS Mojave.
  Отворете раздел General в System Preferences и изберете Dark Mode от Appearance.
 • Изберете някое тъмно фоново изображение или включете Dynamic Desktop, ако вече сте инсталирали macOS Mojave.
  Отворете раздел Desktop & Screen Saver в System Preferences и изберете някое от предложенията, които се намират в категория Dynamic Desktop

Това е всичко. Настройките са изключително лесни и бързи за изпълнение и със сигурност ще ви бъдат полезни, ако примерно вече се наслаждавате на своя нов MacBook Air, който може да бъде с вас навсякъде и по всяко време или пък ако просто осветлението в помещението, където се намирате не е особено подходящо за работа с вашия Mac компютър. Повече за последната Mojave версия на настолната операционна система macOS може да разберете, след като посетите тази връзка, а за представеното преди около две седмици MacBook Air поколение с Retina дисплей, като натиснете тук.

MBAir 1850 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.