imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Няколко стандартно заложени приложения в macOS


Без значение с коя версия на настолната операционна система разполагате, тя може да се похвали с един доста приличен набор от заложени приложения и дори нещо повече. Преди вече повече от година, Apple предостави безплатен достъп до своите iWork и iLife пакети за iOS и macOS. Не трябва да забравяте, голяма част от заложените разработки до известна степен са скрити от вашия поглед или поне докато не отворите Launchpad и не кликнете върху Other, а ние ще направим кратък преглед на няколко от най-интересните варианти измежду тях.

Реално погледнато, инструментите в папка Other на вашите приложения не са нещо ново за macOS. Повечето предложения присъстват и в доста по-стари от Mojave версии на операционната система, но нека видим с какво биха могли да ви бъдат полезни вариантите като Audio MIDI Setup, ColorSync Utility, Digital Color Meter и Console.

Audio MIDI Setup

При положение, че искате да направите някаква настройка на звука, който възпроизвежда вашият Mac, независимо дали той стига до вас през вградените говорители или пък през свързано устройство, съвсем логично, преди всичко ще отворите системните настройки и ще кликнете върху Sound. В този раздел обаче може да коригирате само параметри, като сила, баланс и чувствителност на вградения микрофон, докато при Audio MIDI Setup нещата стоят по различен начин.

Тук всеки от вас може да коригира не само силата на лявата и дясната колона индивидуално, но и да персонализира качеството на възпроизвеждания звук, след като избере Bit Rate, Format или Rate.

ColorSync Utility

Няма да навлизаме в кой знае колко сериозни подробности относно цветовите теми на вашия Mac. Стандартните са изключително близки до реалните цветове, но все пак, ако използвате устройството, примерно за графичен дизайн и искате да наблегнете върху цвят, който не е толкова силно изразен, това може да стане през ColorSync Utility, а ние ви препоръчваме, ако нямате подобна професионална потребност да не променяте зададените стойности по подразбиране.

Digital Color Meter

Подобно на предното, и това приложение до голяма степен е ориентирано към професионалните потребители. Няма по-лесен начин да видите точно какъв код се крие зад който и да е елемент, независимо дали е част от операционната система, трето приложение, снимка, видео или пък интернет страница. Просто отваряте Digital Color Meter, местите мишката върху тази част от екрана, където се намира съответният цвят и сте готови.

Console

С тази разработка нещата стават още по-професионални. Благодарение на Console може да видите по съвсем лесен начин всеки процес, действие или пък грешка, която извършва операционната система в реално време или да превъртите лентата назад. Трябва обаче да знаете какво търсите. Информацията стига до вас в системен вариант, а при положение, че вашият Mac често допуска грешки или блокира, Console ще ви помогне да видите точно какво причинява съответния проблем.

Повече за всички интересни промени, неразделна част от последната Mojave версия на macOS, които реално погледнато не са никак малко, може да разберете, след като посетите тази връзка.

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.