imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Опазването на околната среда и практиките на Apple


Като огромен производител, Apple отделя доста сериозно внимание върху опазването на околната среда, но какво друго може да направи технологичният гигант, освен това, че използва почти изцяло възобновяеми енергийни източници? Наистина ли е възможно толкова голяма организация да намалява отпечатъка от своята дейност върху околната среда с всеки изминал ден? Явно е възможно, а ние ще ви покажем точно по какъв начин се случва това.

Продажбите на Apple нарастват доста съществено в световен мащаб, но това води и до един, бихме казали малък проблем и то малък, само защото гигантът доста успешно минимализира отрицателното отражение от своята дейност върху околната среда – просто по-добри технологични решения, подлежащи на рециклиране материали и избягването на всякакви вредни за човешкото здраве и околната среда елементи, а вие може да бъдете сигурни, че компанията, която може да се похвали с пазарна капитализация от един трилион долара поставя сериозен акцент върху екологичната си политика.

Седалището на компанията

Нека започнем с новата централа на технологичния гигант, в която компанията разработва и своите нови продукти. Apple Park отвори врати миналата година. Мащабният комплекс се захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници, вентилацията се осъществява чрез специално предвидени за целта въздушни коридори по естествен начин и не само. Вероятно и вие ще останете впечатлени от завидната растителност около съоръженията, измежду която намират своето място над девет хиляди различни дървесни представители.

Производство и продажби

Продуктите на Apple достигат до всяка точка на света, благодарение на многото доставчици и партньори в рамките на 43 държави. Официалните магазини се захранват изцяло от възобновяема енергия, но нека разгледаме и първата фаза. Apple TV и някои модели iMac се произвеждат в Ирландия, iPhone и iPad се произвеждат в Индия и Китай, но по-интересната част се крие в това, че компанията очаква от всеки свой доставчик да работи с възобновяема енергия, а ние имаме една добра новина. Преди два месеца компанията обяви, че е успяла да реализира тази своя цел на сто процента.

Опаковане и рециклиране

Рециклирането на всеки един компонент, който се намира във вашия, примерно iPhone, не е никак лесна задача. Apple се опитва по всякакъв начин да намери решение на тази привидно непостижима цел, като ние бихме дали за пример алуминиевите корпуси, с които се отличават голяма част от устройствата на компанията. Те се обработват от два от най-големите заводи в света и то по изцяло нова технология, чрез която не се отделят вредни изпарения от технологичния процес.

Опаковките на вашите Apple устройства са изработени от рециклирани дървесни влакна, но има и още нещо. Компанията се опитва да намали размерите на всяка кутия, което явно се получава доста успешно. За опаковането на последното 21.5 инчово поколение iMac, Apple използва около 53% по-малко хартия, спрямо всяко предно поколение на компютърното устройство, докато ръководствата за ползване преминават към изцяло дигитален вариант.

Центрове за данни

Каквото и да правим, няма начин да използваме нашите Apple продукти, без да си създадем Apple ID акаунт, свързан с облачната iCloud услуга на компанията, а това ни подсеща и за още една част от зелената политика на технологичния гигант. Огромната, свързана с всеки потребител информация се съхранява в специално изградени за целта центрове за данни на Apple, като по-важната част се крие в това, че всеки един от тях се захранва изцяло от възобновяеми енергийни източници.

Повече за зелената политика на Apple може да разберете, след като посетите тази връзка.

Buy Back article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.