imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Отключване на OS X 10.12 с Touch ID през вашия iPhone


Още с появата на iPhone 5s се запознахме с Touch ID функцията, която направи отключването на нашите iOS устройства много по-лесно и сигурно, като замени стандартната парола с пръстов отпечатък. Сигурни сме, че голяма част от потребителите на Mac също очакват подобна функция, която да защити техните настолни и преносими компютри.

Въпреки слуховете, че компанията от Купертино разработва хардуерен Touch ID скенер за настолни и мобилни Apple компютри, все още не разполагаме с достоверна информация и не знаем след колко време ще срещнем подобна новост. Разбира се, Apple работи и върху по-лесен вариант, при който няма да се налага да сменяте вашата машина с по-нова, за да използвате пръстов отпечатък за отключване.

Очакваната версия 10.12 на OS X El Capitan вероятно ще ви предостави страхотната възможност да отключвате Apple компютъра си чрез докосване на Touch ID сензора на iPhone-а ви, стига да сте на достатъчно близко разстояние до вашата машина.

touchid_technology_large

Любопитната новост, базирана на технология Bluetooth LE, вероятно ще работи подобно на “automatic unlocking” функцията, която отключва автоматично Apple Watch при наличието на отключен и асоцииран към него iPhone.

Концепцията вече е демонстрирана чрез разработеното за iPhone и Apple Watch приложение Knock, което ви позволява чрез Bluetooth връзка да отключите вашия Mac компютър безконтактно, вместо стандартно въвеждане на парола. За да използвате приложението, то трябва да бъде инсталирано както на вашето iOS устройство, така и на съответния мобилен или настолен компютър – процедура, която със сигурност ще бъде много по-опростена при OS X 10.12.

Вижте кратката видео демонстрация на приложението Knock, тук:

Функцията за отключване вероятно ще може да работи и с Apple Pay, като ще ви даде възможност да потвърждавате желани плащания, заявени през вашите уеб браузъри, отново чрез Touch ID на вашето мобилно устройство.

Възможно е пускането на любопитната функция да бъде забавено, но със сигурност ще срещнете много страхотни новости в очакваната 10.12 версия на OS X, като една от тях вероятно ще бъде появата на Siri и за вашия Mac.

Напомняме ви, че очакваната версия на операционната система може да бъде преименувана на macOS, но за това и всички останали подробности, ще разберем, след като версия 10.12 бъде официално представена на Световната конференция на разработчиците, WWDC 2016, която ще се проведе между 13 и 17 юни.

Източник: macrumors

iPaD June article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.