imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Повече за основните промени в macOS High Sierra


Представянето на операционните системи на Apple по време на WWDC вече остана в миналото. Преди седмица компанията ни запозна с новите версии на своите предложения, но явно обърнахме малко повече внимание на iOS 11 за сметка на настолната разработка, което е съвсем разбираемо. Все пак промените в мобилната система са доста по-съществени от тези в macOS High Sierra, за което свидетелства дори и името на предложението.

Планинската верига Sierra Nevada е разположена почти изцяло в източната част на Калифорния, докато най-високите части от нея се отличават като High Sierra, което се отнася и за очакваната операционна система. Просто вариант на macOS Sierra, с който Apple не поставя акцент върху сериозните промени или поне върху видимата част от тях. Предложението оптимизира значително работата на своя предшественик, като все пак добавя и няколко нови възможности, а ние ще разгледаме най-сериозните новости.

Screen Shot 2017-06-13 at 4.10.25 PM

Скрити промени

Актуалната към днешна дата HFS файлова система няма да намери място в macOS High Sierra. Третата основна актуализация на iOS 10 ни запозна с APFS или с една доста по-високоскоростна и защитена система, която скоро ще се появи и на вашия компютър, но версия 10.13 ще може да се похвали с още няколко скрити промени. Metal 2 ще ни запознае с доста по-лек вариант за възпроизвеждане на анимация, докато възможността за поддръжка на външен GPU и аксесоари за възпроизвеждане на виртуална реалност ще се харесат на голяма част от потребителите.

Screen Shot 2017-06-13 at 4.05.23 PM

Safari

Изглежда, че актуализираната версия на заложеното приложение Safari ще се отличава с около 80 % по-високоскоростна работа спрямо своя никак не малък конкурент Chrome. Предложението ще се превърне в най-бързия браузър в света, а всеки от нас ще може да се възползва от неговите разширени настройки, като игнориране на автоматичното стартиране на видео съдържание и контролиран достъп до вашата локация, камера или микрофон.

Screen Shot 2017-06-13 at 4.19.22 PM

Siri

Подобно на очакваната нова версия на iOS, интелигентният асистент отново може да се похвали с подобрения в своя глас и интонация, но заедно с тях всеки потребител получава възможност да отправи и някоя друга команда към Siri чрез своята клавиатура, вместо да я изговаря на глас.

type-to-siri

iCloud

Съвсем скоро, или с официалната версия на macOS High Sierra, всеки от нас ще може да сподели своето съхранено съдържание в iCloud по много лесен начин. Маркирате файл, докосвате върху стандартната икона за споделяне и избирате точно кой може да разгледа вашето съдържание, но това не е всичко. Разполагате с възможност да зададете права на всеки потребител, като вариант за преглед, редактиране и премахване на съдържание.

icloud-file-sharing-high-sierra-610x692

Mail

Благодарение на новата APFS, всяко съхранено съобщение ще заема около 35% по-малко място спрямо своя предшественик, а вашите пощенски кутии ще се зареждат значително по-бързо. При положение, че искате да потърсите някое писмо може да го направите и през Spotlight, но не трябва да забравяте, че заложеното приложение ще ви запознае и с един изцяло нов Split Screen режим. Промяната ще ви позволи да започнете да пишете ново писмо в дясната част на екрана, без да се налага зареждане на нов прозорец.

Повече за представените операционни системи на Apple по време на WWDC 2017 може да разберете, като посетите тази връзка.

iPhone SE prom article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.