imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Още нещо за рекордите на Apple


Във вторник акциите на Apple достигнаха ново върхово ниво в 39-годишната история на компанията, котирайки се на 122.02 $ за акция при затварянето на борсата. Това прави пазарна капитализация от 710.74 млрд $, което е рекорд за която и да било американска компания.

Акциите на Apple (AAPL) отбелязаха ръст от 2% в рамките на деня, започвайки го от 120.26 долара за акция. На графиката отдолу пък можете да видите как се е променяла пазарната капитализация на компанията в рамките на един по-дълъг период.

Apple подобри рекорда за най-скъпа компания и се превърна в първата компания на щатската фондова борса, преминала границата от 700 млрд долара, което представлява увеличение от повече от 50% в рамките на една година. Тези цифри също означават, че пазарната стойност на компанията от Купертино е два пъти по-голяма от тази на Microsoft (349.48 млрд долара) и почти двойна на Google (365.21 млрд долара).

AAPL-Market-Cap
Пазарна капитализация на Apple. Източник: YCharts

Предишният рекорд за най-висока пазарна капитализация на американската фондова борса се държеше от Microsoft, които през 1999 година достигнаха стойност от 618.9 млрд долара, по времето на т.нар. дот-ком балон, след което обаче акциите на компанията започнаха да спадат. Ако съизмерим стойностите на Microsoft от преди 16 години с настоящия курс на долара, компанията би се равнявала на 851.31 млрд долара, което означава, че на Apple му остават някакви си 140-150 млрд долара да надминат и този рекорд.

След огромните печалби, които Apple регистрира през последното тримесечие на 2014 прогнозите са, че акциите на компанията ще достигнат до кота 130$ през тази година. Милиардерът-инвеститор Карл Икан дори смята, че APPL в момента се котират на пазара на стойност, която е далеч от реалната им, която според него е около 203$. Икан определи акциите на Apple, като инвестиция, която прави без да се замисля.                          

AAPL-MSFT-GOOGL
Източник: YCharts

Ако прогнозите на Икан се сбъднат, Apple ще се превърне в първата компания в историята с пазарна капитализация от повече от 1 трилион долара. За да се случи това акциите на компанията трябва да достигнат до кота 172$. Така че, това е следващото число, на което трябва да обърнем внимание.

Източник: AppleInsider, изображение: Forbes

iPhone Xs pre-order article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.