imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Патент загатва за появата на Mac вариант на Face ID


Представената с десетото поколение iPhone биометрична система на Apple не е просто технология, която е в състояние да разпознае вашето лице. Това е една изключително сигурна разработка, чрез която всеки от вас може не само да отключи своя iPhone X, но и да потвърди самоличността си, примерно пред Apple Pay или друг вид услуга. Всичко става завидно бързо и удобно, но преди да разгледаме интересния патент, според който Face ID скоро може да се появи и на вашия Mac, ще ви припомним по какъв начин функционира системата.

В предната горна част на iPhone X е вграден иновативен проектор, който обгражда вашето лице с над 30 хиляди невидими точки, с което не само го очертава в триизмерен вариант, но и изгражда така наречената Dot Map. Инфрачервената камера прочита изградената структура, изпраща я до мощния А11 Bionic процесор и я трансформира в математически модел. Ако устройството намери съвпадение със запазен модел, ще ви предостави достъп до своето съдържание.

Първоначалните ни притеснения, че системата може да не разпознае своя потребител при промяна, като различна прическа, брада, грим или пък при наличието на някой аксесоар, като слънчеви очила или шапка, вече останаха в миналото. Face ID може да се похвали с безупречен начин на работа, а ние имаме една добра новина. Заедно с iOS 12, всеки потребител ще може да регистрира две лица, чрез които иновативната биометрична система ще предоставя достъп до съдържанието на съответното устройство.

Според повечето източници през септември ще се запознаем с три нови iPhone поколения, като всяко от тях ще може да се похвали с разпънат екран и TrueDepth предна камера. Вероятно най-значимата промяна в iPhone X ще застигне и очакваното по-късно тази година iPad Pro поколение, а ние имаме една добра новина. Според един от последните патенти на Apple компанията разработва и Mac вариант на Face ID. Все още нямаме представа по какъв начин ще функционира, нито кога ще се появи, но едно е сигурно.

Според подадената патентна заявка, всеки потребител ще може да управлява своя Mac и с жестове, но има и една малка особеност. Голяма част от патентите на Apple просто остават една интересна идея, която така и не среща бял ден, което според нас няма да се случи с появата на Face ID за Mac.

Източник: 9to5mac

MBAir 1850 article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.