imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Патент загатва за малка промяна в Butterfly технологията на Apple


Ако вече използвате някое от последните поколения MacBook Pro или пък се радвате на 12 инчовия MacBook, знаете, че поведението на вградената клавиатура е по-различно спрямо всички останали предложения. Клавишите се отличават със значително по-малък ход и реагират абсолютно еднакво без значение в коя част ги натискате. Всичко това се дължи на страхотната Butterfly технология, но има и една малка особеност. Замърсяването на пространството под всеки клавиш може да го повреди, което не трябва да ви притеснява чак толкова.

Реално погледнато, проникването на значително количество прах, трохи и всякакъв друг вид малки отпадъци, включително и течности може да доведе до повреда в електрониката или просто до блокиране на всяка клавиатура, но при Butterfly технологията нещата стоят по различен начин. Все пак пространството между основата и клавиша е значително по-малко, спрямо стандартната клавиатура, което означава само едно. Вероятността за проблем с някой от клавишите е по-голяма, с което вероятно Apple съвсем скоро ще се справи или поне ако се доверим на последния публикуван патент на компанията.

Проникването на течности може да повреди електрониката на клавиатурата. Ако в съответната течност се съдържа захар, това може да попречи на нормалния ход на клавишите. Твърдите замърсявания, като прах, трохи, остатъци от храна и други подобни отново биха причинили изброените проблеми с вашата клавиатура.

Според интересният патент, който датира от 2016 година, макар и да е публикуван официално едва преди няколко дни, чрез вграждането на мембрани, уплътнения или просто четки около всеки клавиш, нежеланото проникване на течности и всякакъв друг вид твърди замърсявания между основата и клавиша може да остане в миналото. От техническа гледна точка, реализирането на подобна промяна не изглежда кой знае колко сложно, но има и една малка особеност. Доста от патентите на компанията остават просто като една идея в историята, което вероятно няма да се случи и с този.

За да избегнете нежелан проблем с вашата MacBook или MacBook Pro клавиатура, не се налага да извършвате никакви специални процедури. Просто избягвайте попадането на малки твърди замърсявания и почиствайте нейната повърхност периодично, с подходяща за целта микрофибърна кърпа и препарат, който задължително не трябва да съдържа агресивни съставки.

Източник: 9to5mac

iPhone XR цена article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.