imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Тази статия не е обновявана повече от година. Имайте предвид, че съдържанието може да не е вече актуално.

Apple с тлъстия пай от печалбите на мобилния пазар


Вече знаем за рекордните продажби, печалби и постъпления за Apple през празничното тримесечие на 2014 (октомври – декември). На тази база не е изненадващо, че компанията от Купертино изпъква на фона на останалите участници на пазара.

За споменатия период са продадени 74 милиона iPhone-а със средна цена от 687$, което означава, че Apple са прибрали 93% от общите печалби на глобалния пазар на смартфони (19 млрд долара брутна печалба). Вторият в тази класация – Samsung е с едва 9% (1,8 млрд долара). Не, това не е грешка. Сборът от процентите надхвърля 100 (не защото “запитаните са давали повече от един отговор”, както казваха в едно предаване навремето), а защото в тази сметка се броят и отрицателните печалби на останалите компании на пазара. В тази своеобразна антикласация лидерството е на Microsoft с отрицателна оперативна печалба от 414 млрд долара за последното четиримесечие на 2014. Пазарният дял на останалите производители пък е толкова малък, че не прави разлика в цялостната картина.Screen Shot 2015-03-09 at 8.08.07 AM

Ако се вгледаме в цифрите за цялата 2014 година, делът от общата печалба, полагащ се на Apple е малко по-малък, но остава изключително висок. Тук компанията от Купертино има 79%, а Samsung 25%. Сборът на процентите вече е 104%, отново защото всички останали производители регистрират загуби. Най-зле се представят пак от Microsoft със загуба от около 2 млрд долара, но и Lenovo/Motorola не могат да бъдат особено доволни от постигнатите резултати през годината (загуба от 540 млн долара).

15862849003_5423bfc8aa_o
Таблица: Barron’s

Майк Уолкли, пазарен анализатор от Cannacord, заяви:

Вярваме, че силните продажби на iPhone 6 ще продължат и през 2015 година, тъй като по наши сметки само 15% от 404 – те милиона притежатели на iPhone са се ъпгрейднали до последния модел на устройството. Също така очакваме iPhone-ите с по-голям екран да продължат да печелят пазарен дял във високия сегмент на пазара за сметка на устройствата с Android и така общият брой на активните iPhone потребители да достигне до 487 милиона(…) Очакваме и стабилен дял преминаващи към по-нов модел устройство сред тази база от потребители, което в комбинация с очакванията за допълнително увеличение на броя хора, ползващи iPhone, ще доведе до продажба на по около 210-215 млн iPhone-a годишно за периода 2015-2018 година.

Ето и една диаграма в подкрепа на тези твърдения:

screenshot-2015-02-08-21-43-49
Източник: The Overspill

Източник:  Barron’s чрез 9to5Mac.

iPhone 8 vnoski article

Прочетохте ли това?

„Човек се стреми към невъзможното, знаейки, че накрая то ще се превърне във възможно“

Това е част от философията на датските майстори на висококачественото аудио от Bang & Olufsen.